EС ще забранява автоматичното съгласие на потребителите

EС ще забранява автоматичното съгласие на потребителите
A A+ A++ A

Европейският съюз подготвя ново законодателство, което трябва да прекъсне порочната практика фирми да получават автоматично съгласие от потребителите за обработка на личните им данни или за инсталиране на допълнителен софтуер в техните компютри. В момента това се случва чрез предварително поставени отметки върху съответните полета и повечето потребители просто натискат бутона "Продължи", без въобще да осъзнават какви точно разрешения дават на компаниите по този начин.

Според доклада на евродепутата Жан-Филип Албрехт тази практика съвсем скоро ще стане незаконна на територията на ЕС, а съответните проекти за промените вече са внесени в Европейската комисия и Европейския парламент. Идеята на Албрехт за забрана на автоматичното съгласие за момента среща ожесточен отпор от индустрията, която обвини инициаторите на новото законодателство в опит да унищожат "иновацията" на територията на ЕС, каквото и да значи това.

http://www.out-law.com/en/articles/2013/january/consent-from-pre-ticked-boxes-should-generally-not-be-valid-under-new-eu-data-protection-regime-says-mep/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници