Божидар Данев: Бизнесът в България понася всички негативи от кризата

Божидар Данев: Бизнесът в България понася всички негативи от кризата
В България всички негативи от финансовата криза са прехвърлени върху бизнеса, констатира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България всички негативи от финансовата криза са прехвърлени върху бизнеса, констатира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Въпреки че се радва на нисък държавен дълг – под 16%, междуфирмената задлъжнялост достига колосалните 227% от БВП, съобщи Божидар Данев на специална пресконференция за междуфирмените задължения и задълженията на държавата и общините към бизнеса.

По думите му такъв дисбаланс не съществува в нито една европейска държава – там държавният дълг е съизмерим с междуфирмения, предаде БГНЕС.

„Това обаче означава, че всички негативи на финансовата криза са прехвърлени на бизнеса“, подчерта председателят на БСК.

Общата задлъжнялост на нефинансовите предприятия, в това число и междуфирмената, през 2011 г., расте с 5,2 млрд. лв. спрямо предходната година и достига до 163 млрд. лева.

Расте просрочената част от тази задлъжнялост, която вече е близо 80%, съобщи зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Данните са от най-новото годишно изследване на фирмената и междуфирмената задлъжнялост, което БСК прави за десета поредна година.

Според камарата потискащият ефект за бизнеса от задлъжнялостта през 2011 г. се изразява в непостигнат допълнителен растеж на БВП на България от 1,5 - 1,6%. Камен Колев смята, че ако държавата и общините върнат дължимите 350 млн. лв. на бизнеса, то това ще доведе до ликвидиране на няколко млрд. лв. междуфирмена задлъжнялост.

В най-неблагоприятна ситуация са фирмите с персонал от 30 до 250 души, при тях задълженията са най-големи и единственият изход за тях е или закриване на производството, или съкращаване на работните места, посочи Божидар Данев.

Според него голяма част от банките се изживяват като инвестиционни и независимо от високата им капиталова адекватност при част от тях има много рискови кредити. Това тежко финансово състояние се отразява и на обемите, които българският износ осъществява, изтъкна той.

От БСК предлагат спешни промени в законодателството - ускоряване на процедурите по обявяване в несъстоятелност, да се забрани със закон обявяването на обществени поръчки с отложено плащане - особено в здравеопазването, където поръчките се бавят с до 36 месеца, което се отразява на цените и създава корупционни практики.

Не трябва да има дискриминация и всички стопански субекти трябва да бъдат равнопоставени, настояват от БСК.

Необходимо е цялостно преструктуриране на високите тарифи в правораздаването, те оскъпяват стойността на кредитите и при ликвидация усложняват процедурите, продължи председателят на БСК.

„Всички оправдания на политици за високите им доходи са с мотива, че съпругите им са нотариуси“, даде пример Божидар Данев.

Той подчерта, че финансовият сектор не може да стои встрани от проблема с междуфирмените кредити, защото те ще потънат заедно с бизнеса. Те имат достатъчно свръхликвидни средства, но прегледайте портфейлите им да видите колко рискови кредити имат те, отново напомни той.

„Затова е наложително да се изгради клирингова къща, която по принцип е печеливша институция“, твърди не за първи път той.

Освен това от БСК предлагат националната банка да въведе единен регистър за цените на всички услуги.

#Божидар Данев #БСК #Българска стопанска камара #Камен Колев #междуфирмена задлъжнялост #обществени поръчки #БВП #икономически растеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници