Организират граждански протест пред НС срещу застрояването на Иракли

Организират граждански протест пред НС срещу застрояването на Иракли
Според информационната табела, поставена на обекта, строителството е започнало на 2 ноември 2012 г. и трябва да приключи за 49 работни дни. Снимка: STOPATOМ
A A+ A++ A

Гражданска инициатива „Да спасим Иракли" организира протест в понеделник, от 18.30 часа пред парламента заради започналия нов строеж на Иракли.

В проекта се предвижда в Иракли да бъдат построени девет бунгала на един етаж и пет на два етажа, както и три склада с басейни, информира блогът STOPATOМ, цитиран от „Дневник".

Според информационната табела, поставена на обекта, строителството е започнало на 2 ноември 2012 г. и трябва да приключи за 49 работни дни.

Според Закона за устройство на черноморското крайбрежие теренът в Иракли би трябвало да е изключителна държавна собственост, като строителството на плажа и дюните е забранено.

Инициативата на „Да спасим Иракли" е под надслов „Последен протест за Иракли и морето".

В ТЪрговския регистър е записано, че инвеститор на обекта е дружеството „Емона 2000" ЕООД, собственост на Добрин Иванов, а строител е „Агрогруп екзакт", отбеляза „Медиапул".

Екоактивистите, които се организират във фейсбук групата „Долу ръцете от Иракли!", се събират пред Народното събрание, за да изразят несъгласието си с поредния проект за застрояване по брега.

„ИСКАМЕ НЕЗАБАВНО обявяването на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията! Настояваме за реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите," заявяват организаторите.

„Писна ни от лъжи и полуобещания - от олигарси с различни политически окраски, писна ни тази игра на гонене и хващане! За това се иска съвсем малко добра политическа воля! Дотук такава липсваше! Нашата кауза не е Иракли, а законността, която е тъпкана от Странджа до Калиакра. От Сребърна до Банско. Каузата ни е моралът," пишат още ядосаните граждани.

#Насебър #Дюни #Иракли #„Емона 2000" ЕООД #Добрин Иванов #„Агрогруп екзакт" #протест #Фейсбук #„Да спасим Иракли" #„Долу ръцете от Иракли!" #STOPATOМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници