Голямата опасност за Гърция не е преминала, предупреди премиерът Самарас

Голямата опасност за Гърция не е преминала, предупреди премиерът Самарас
Голямата опасност Гърция да излезе от еврозоната все още не е преминала, предупреди премиерът Андонис Самарас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Голямата опасност Гърция да излезе от еврозоната все още не е преминала, предупреди премиерът Андонис Самарас.

„Гърция преодоля риска да напусне зоната на еврото, но трябва да се изпълняват мерките за икономии, за да се избегне опасността отново да надвисне," казва гръцкият премиер в интервю за вестник „Вима", цитирано от АФП и БГНЕС.

„Мисля, че голямата опасност (излизане от еврозоната) премина. Страхът от драхмата като че ли напълно е изтикан встрани," заявява той.

Премиерът Андонис Самарас обаче предупреждава страната: Не трябва да отслабваме усилията си, защото има риск от връщане.

Оглавяваната от него коалиция обединява десница, социалисти и умерена левица.

В събота гръцкият парламент одобри законопроект за ожесточаване на данъчния режим за държавните чиновници и свободните професии, считани за отговорни в голяма степен за данъчните измами, подкопавали държавните финанси десетилетия наред.

В понеделник правителството ще се опита да прокара нови реформи в законодателната област – което е предварително условия да бъде отпуснат нов транш заеми на Гърция от Европейския съюз.

Миналия месец Европа реши да деблокира 49 млрд. евро за Гърция, която вече получи 34 млрд.

Страната очаква транш от 9,2 млрд. евро през януари и два транша от 2,8 млрд. евро всеки през февруари и март, които ще бъдат изплатени, ако Атина продължи въвеждането на данъчните реформи.

Този месец се очаква МВФ, който участва в спасяването на Гърция, да вземе решение за изплащането на своята част, възлизаща на около 3,4 млрд. евро.

#Гърция #МВФ #ЕС #Андонис Самарас #премиер на Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници