Референдумът вече е политически, обяви левицата

Референдумът вече е политически, обяви левицата
Буквално смазани от бедност и безработица, хората не виждат изход от тежката ситуация, в която ги вкараха управляващите, заяви Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След промяната на позицията на премиера Бойко Борисов референдумът вече е политически - „за" и „против" управлението, обяви депутатът от БСП Ангел Найденов.

„Нека да бъде ясно, че в този смисъл хората, които ще гласуват с отговор „да", ще носят съответно и разбирането, че гласуват против сегашното правителство," обясни Ангел Найденов пред БНР.

Първоначално БСП и ГЕРБ защитаваха една и съща позиция за националното допитване за развитието на ядрената енергетика в България чрез строителството на нова АЕЦ, а именно „за".

Преди седмица обаче премиерът Бойко Борисов призова всички симпатизанти на ГЕРБ да гласуват с „не, не и не" на референдума на 27 януари.

„Силно се надявам, че ще спечелим, защото след промяната на позицията на ГЕРБ и след заявената позиция на министър-председателя, референдумът се явява като политически," коментира Ангел Найденов.

Сред приоритетите на парламентарната група на социалистите е изборното законодателство, защото, по думите на депутата от левицата, основното политическо събитие за 2013 г. са изборите.

„Всички инициативи и действия на партиите ще минават под знака на изборите, но защо въпросът избори или икономика до някаква степен е предрешен? Заради бюджета и свързаните с него данъчни закони. Бюджетът и данъчните закони определиха рамката и зададоха политиката в социалната и икономическа област," продължи Ангел Найденов.

Според депутата, Коалиция за България не е подкрепила бюджет 2013, тъй като той не отговарял на нито едно от очакванията на гражданите.

„Буквално смазани от бедност и безработица, хората не виждат изход от тежката ситуация, в която ги вкараха управляващите," заяви Ангел Найденов.

По думите му, управляващите от ГЕРБ виждат в настоящия Изборен кодекс „последното средство да се задържат" и затова не били съгласни с нито едно от предложенията на опозицията за провеждане на избори.

Той изброи четирите същностни предложения за провеждане на честни и демократични избори. На първо място е всеки един от членовете на секционните комисии, всяка една партия, да получи заверено копие от протокола с резултатите на СИК.

Второто предложение е в ръководствата на избирателните комисии да участват представители на различни политически партии, като поне един да е представител от опозицията.

Третото предложение е участие на наблюдатели във всички фази на избирателния процес. Четвъртото предложение пък е обжалваемост на решенията на Централната избирателна комисия.

#Ангел Найденов #БСП #депутат от БСП #референдум #ядрена енергетика #ГЕРБ #Изборен кодекс #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »