Костов се усъмни в числата на Станишев за АЕЦ „Белене"

Костов се усъмни в числата на Станишев за АЕЦ „Белене"
В заключение лидерът на ДСБ коментира, че в Синята коалиция вървят разговори за обединение, към което са проявили интерес земеделски политически организации. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ Иван Костов се усъмни е числата по проекта АЕЦ „Белене", цитирани от председателя на БСП Сергей Станишев в компанията преди референдума за развитието на ядрената енергетика в България.

„Докато съм член на Инициативен комитет, съм много силно ангажиран към темата за референдума," каза пред БНР Иван Костов.

Най-напред той подчерта, че реално събраните подписи за иницииране на референдум са 550 000, а не 770 000, както от БСП непрекъснато изтъкват.

Според Иван Костов подписите са били събрани след като Сергей Станишев, Румен Овчаров и Петър Димитров обяснили, че АЕЦ „Белене" е толкова печеливш проект, че може за 60 години да произведе 200 млрд. евро печалба.

„Тоест, те убедиха 550 000 души, че може да произведе такава печалба. Това означава, че АЕЦ „Белене" трябва да работи 60 години без спиране, без ремонти и да продава тока на 37 стотинки, при положение че в момента АЕЦ „Козлодуй" продава на 5,4 стотинки. Това твърдение е абсурдно," смята Иван Костов.

Той призова лидера на БСП да мотивира твърдението си и да отговори на въпроса къде ще се складират радиоактивните отпадъци - коя община ще се съгласи да складира на територията си такива отпадъци, пита десният лидер.

Иван Костов коментира и промените в Изборния кодекс, като посочи позицията на Синята коалиция, която настоява той да бъде върнат за разглеждане и „в него да се отразят всички консенсусни поправки с оглед на това да има честни и почтени избори".

„Ние не сме срещу ГЕРБ, защото в ГЕРБ има много хора, които са „за" да се отстранят промените в Изборния кодекс, би трябвало външният министър Николай Младенов, който обеща на наблюдателите от ОССЕ да отрази промените, да го изпълни," посочи Иван Костов.

Той подчерта, че не всички в ГЕРБ искат да фалщифицират изборите, каквито са подозренията на опозицията.

Той заяви, че при броенето на бюлетините трябва да бъдат допускани журналисти, и даде като пример изборите във Франция, където бюлетините се броят от граждани доброволци.

„Доброволци ги броят, има граждански контрол, а в България не допускат медиите," коментира Иван Костов.

Той говори и по темата за фискалния резерв, който, по думите му, е „напълно изтощен" от финансовия министър Симеон Дянков.

„Фискалният резерв ще спадне след плащането на дължимите суми на около 3 млрд. и тези пари вече не са фискален резерв – те са Сребърен фонд и Фонд за извеждане на ядрени мощности от експлоатация. Тоест, това не е оперативен фискален резерв и следващата година на криза няма никаква възможност този резерв, който беше създаден от нас, да прави бюджета стабилен в години на криза, вече е изчерпал тези възможности. Трябва да дойдат нови години на икономически растеж, но от кой ще се постигне," каза Иван Костов.

В заключение лидерът на ДСБ коментира, че в Синята коалиция вървят разговори за обединение, към което са проявили интерес земеделски политически организации.

„Възможно е да се стигне до сериозно обединение на всички реформаторски настроени партии в дясно," заяви Иван Костов. Според него има реална възможност Синята коалиция да се отвори и да приеме всички.

#Иван Костов #АЕЦ „Белене" #Сергей Станишев #АЕЦ „Козлодуй" #Изборен кодекс #фискален резерв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници