Ердоган поиска обяснение от Оланд за срещата му с една от убитите кюрдски активистки

Ердоган поиска обяснение от Оланд за срещата му с една от убитите кюрдски активистки
Основателката на ПКК Сакине Джансъз и две нейни колежки бяха открити застреляни в Париж рано сутринта в четвъртък. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган поиска френският президент Франсоа Оланд да оповести защо се е срещал с една от убитите кюрдски активистки.

Основателката на ПКК Сакине Джансъз и две нейни колежки бяха открити застреляни в Париж рано сутринта в четвъртък.

В петък турският премиер посочи, че доказателствата досега показват, че убийствата са вътрешна работа, тъй като сградата е била заключена с код, който е бил известен само на доверени лица

Според Ердоган, Франция е длъжна да хвърли светлина върху инцидента, предаде „Ройтерс", цитирана от Информационн агенция „Фокус".

„ Френският президент трябва да обясни на обществеността в Турция и по света, защо се е срещал с членове на терористична организация", коментира още турският премиер.

Дни преди това, турските власти съобщиха, че е започнала разговори с лежащия в затвора лидер на ПКК Абдулах Йоджалан, което не се хареса на консервативно настроени членове на ПКК, но пък беше посрещнато позитивно от Йоджалан.

Според предварителна информация Турция и ПКК са постигнали съгласие за мирен план, който включва увеличаване на правата на кюрдското малцинство в замяна на разоръжаване на въоръжените групировки.

#Париж #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #ОКК #Турция #кюрди #Сакине Джансъз #Анадолската агенция #Европа #Абдулах Йоджалан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници