Англия, Ирландия отрязаха българите до 2014 г.

Англия, Ирландия отрязаха българите до 2014 г.
Българските работници имат неограничен достъп до трудовия пазар в страните, означени в синьо, докато страните в червено са големите и развити икономики на Западна Европа. Карта от Уикипедия
A A+ A++ A

Ирландия и Великобритания са отправили официални искания към Европейската комисия да бъде удължен срокът за ограниченията за наемане на български и румънски граждани на трудовите им пазари.

Ирландия е направила своето искане в петък, а Великобритания в четвъртък, съобщи БТА, позовавайки се на пресофиса на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор.

Желанието на двете държави е да бъде продължен срокът за ограничения на работници от България и Румъния до максималния допустим – 1 януари 2014 г.

В четвъртък еврокомисарят Андор и Европейският парламент призоваха за отмяна на ограниченията, налагани все още в 10 държави от ЕС.

До този момент единствено Лондон и Дъблин са официализирали намерението си за запазване на действащия режим на трудовите им пазари.

До 31 декември тази година всяка от останалите страни трябва да уведоми писмено ЕК дали планира да запази ограниченията за следващите две години.

За да може Комисията да удовлетвори подобни претенции, тя трябва да получи аргументирани искания, които да докажат, че трудовият пазар в съответните държави ще бъде ощетен от отмяната на ограниченията.

По-рано тази година ЕК представи доклад, според който наемането на българи и румънци в страни от ЕС не е нарушило равновесието на трудовия пазар.

Вчера с извънредна резолюция Европейският парламент отправи призив до държавите от Европейския съюз (ЕС) да премахнат бариерите за българи и румънци, които не се допускат до трудовите им пазари.

#Ирландия #Великобритания #трудов пазар #България #Румъния #работници #Европейската комисия #ЕК #Ласло Андор #еврокомисар #Европейският парламент #ЕС #Лондон #Дъблин #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници