Либийските бунтовници временно спират атаките към бастиона на Кадафи

Либийските бунтовници временно спират атаките към бастиона на Кадафи
Либийските бунтовници временно преустановиха атаките срещу Сирт, родния град и бастион на сваления диктатор Муамар Кадафи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Либийските бунтовници, обсадили родния град на Муамар Кадафи Сирт, прекратяват военните действия за седмица поради липса на амуниции.

„Бойните действия бяха отложени за седмица. Нямаме достатъчно провизии", заяви пред агенция „Франс прес" командир Мустафа бин Дардеф. Войските му са разположени на 25 км източно от Сирт.

Дардеф уточнява, че с група от неговите хора ще тръгнат към Бенгази, за да се опитат да организират доставката на нови амуниции.

Новите управляващи в Либия смятат, че времето е на тяхна страна и настояват обсадите на Сирт, Бани Уалид и Сабха да продължат, предаде „Си Би Ес". Според тях в тези градове са най-ревностните поддръжници на Кадафи и пред тях има само два варианта: да се съпротивляват или да се предадат и да понесат наказанията за военните си престъпления.

„Тези хора ще се бият до последния си дъх", заяви представителят на Временния национален съвет на Триполи Садек ал Кабир, който поведе бунтовете. Според „Си Би Ес" той е „най-близкото нещо до правителство, което Либия има".

Той каза, че според бунтовниците в тези области все още се крият основни фигури от падналото правителство, включително синът на Кадафи Сейф ал Ислам.

„Това ги прави още по-обезумели и започват да използват цивилни граждани като живи щитове. Това затруднява нашите бойци в опита им да навлязат в градовете, тъй като те се стремят да избягват кръвопролитията", коментира още ал Кабир.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че международната общност трябва да продължи да оказва подкрепа на Либия.

„От Триполи, през Мисрата до Бенгази, днес Либия е свободна", заяви той на Общото събрание на ООН. „Сега пред всички нас стои отговорността да подкрепим новата Либия и новото либийско правителство в опитите им да превърнат този момент на надежда в перманентен мир за всички либийци."

Бунтовете срещу Муамар Кадафи в Либия започнаха в средата на февруари в Бенгази и бързо прераснаха в гражданска война. Войските на бунтовниците бяха съставени основно от цивилни граждани без военен опит. Те срещнаха бруталната съпротива на добре въоръжените сили на Кадафи. По-късно на страната на бунтовниците се включи НАТО.

На 21 август столицата на Либия беше превзета след ожесточената Битка за Триполи и превителството на Кадафи падна. Самият диктатор обаче се укрива и продължава съпротивата срещу бунтовниците с останалите му поддръжници. Гражданската война в Либия започна през февруари 2011 г., като част от т.нар. Арабска пролет – въстания срещу дългогодишни диктаторски режими в Близкия изток и Северна Африка.

#Муамар Кадафи #Либия #бунтовници #Триполи #Сирт #Временен национален съвет на Либия #Сейф ал-Ислам #Барак Обама #САЩ #НАТО #Бани Уалид #Арабска пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници