Куцкова: Въпросът за избора на Цацаров ще бъде повдигнат

Куцкова: Въпросът за избора на Цацаров ще бъде повдигнат
„Дай Боже всичките ходове на главния прокурор да са успешни", заяви Нели Куцкова по адрес на Сотир Цацаров, който положи клетва на 10 януари. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Новият главен прокурор Сотир Цацаров е много умен, но тепърва ще се провери дали притежава останалите качества, заяви говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова.

„Желая на Цацаров успех. Всички като българи имаме въпиюща нужда от главен прокурор, който да е почтен и независим“, каза Куцкова пред БНР часове след като Сотир Цацаров положи клетва.

Според нея въпросът за процедурата по избора на главен прокурор сигурно ще бъде повдигнат в бъдеще.

„Има прецеденти, които са оспорвани както пред ВАС и други институции, избори на председатели и на главни прокурори. Но в близкото минало след 1990 г. има такива прецеденти. За всичките тези 7 г. възможността за оспорване ще виси като дамоклев меч над главата на главния прокурор“, каза още Куцкова, като добави, че Съюзът на съдиите няма ход по въпроса.

„Президентът даде много оптимистично заявление, че той много държи на честния избор, и това бързо издаване на указа беше изненадващо. Всяка една неяснота и всеки спорен избор поставят главния прокурор в някаква зависимост, защото при промяна на политическата конюнктура винаги могат да се намерят сили, които ще кажат: ние сега ще ти оспорваме избора примерно. При един такъв избор, който поставя много въпроси, се създава обстановка да бъде манипулиран избраният човек“, коментира говорителят на Съюза на съдиите.

„Дай Боже всичките ходове на главния прокурор да са успешни. Това, че се е заклел, не означава, че обществото ще спре вече да го наблюдава, напротив“, добави тя.

Куцкова коментира въпроса, че има над 900 000 прекратени по давност дела и подчерта, че това не е само български феномен.

„Във всяка една държава има огромен брой неразкрити престъпления, които се прекратяват. Защо при нас са толкова много, това е много сериозен въпрос. Звучи тревожно, но не мисля, че е отчайващо“, каза още тя.

#Съюза на Съдиите #Нели Куцкова #главен прокурор #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници