„Атака“ и ВМРО искат сваляне на паметника на американските летци в София

A A+ A++ A

„Атака“ и ВМРО организират митинг пред сградата на американското посолство в София, за да бъде премахнат паметникът на американските летци в столицата.

От „Атака“ настояват за извинение и обезщетение от САЩ за хилядите невинни жертви по време на бомбардировките на американските и английските летци над България, предаде БНР.

По думите на лидера на партията Волен Сидеров 10 януари 1944 г. е знакова дата заради кулминацията на американските бомбардировки над София.

Сидеров заяви, че само в София са разрушени 10 000 жилища, а щетите са за над 24 млрд. лв.

„2010 г. в резултат на решение на Общинския съвет беше вдигнат паметник пред американското посолство на военнопрестъпници, които целенасочено са избивали мирни хора. Тези бомбардировки са умишлено насочени за всяване на страх, паника и избиване на мирно население, т.е. те са терористични по своята същност. Убити и ранени са над 4000 души“, коментира Сидеров.

Според него решението на общинарите било срамно и позорно да искат паметник на военнопрестъпниците, избивали български мирни граждани.

От „Атака“ искат на мястото на паметника да бъде поставена мемориална плоча в памет на жертвите, а в градинката до Народното събрание да бъде издигнат паметник на българските военни, защитавали населението при бомбардировките.

„Да има паметник на българския герой кап. Списаревски. Досега в София няма такъв паметник“, казаха още от партията.

#посолство на САЩ #бомбардировки #София #летци #американски #паметник #Волен Сидеров #„Атака"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници