Сотир Цацаров полага клетва като главен прокурор

Сотир Цацаров полага клетва като главен прокурор
Цацаров беше избран за главен прокурор с 18 от гласовете на членовете на ВСС и то още на първото гласуване след десетчасово заседание. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Сотир Цацаров ще положи по-късно в понеделник клетва като главен прокурор в Съдебната палата, съобщиха от прокуратурата.

Висшият съдебен съвет избра (ВСС) Цацаров за нов пръв обвинител на 20 декември 2012 г., а ден по-късно президентът Росен Плевнелиев издаде указа за назначаването му.

Цацаров беше избран за главен прокурор с 18 от гласовете на членовете на ВСС, и то още на първото гласуване след десетчасово заседание.

Другите кандидати за поста бяха Галина Тонева, зам.-главен прокурор при ВКП, и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

След избора от Българския хелзинкски комитет пък оттеглиха членството си в Гражданския съвет към ВСС, заявявайки, че мнозинството във ВСС е доказало, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество.

Малко след това Съюзът на съдиите излезе с официална позиция, с която поиска Конституционният съд да направи проверка на указа на Плевнелиев за назначаването на Сотир Цацаров за нов главен прокурор.

#Сотир Цацаров #клетва #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници