Учени от БАН подават до Цацаров сигнал за престъпления в научния фонд

Учени от БАН подават до Цацаров сигнал за престъпления в научния фонд
Проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН заяви, че е подготвил сигнала за нарушението, направено при сключването на неизгодни сделки. Сниммка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Учени от БАН ще внесат сигнал до новия главен прокурор Сотир Цацаров за престъпления, извършени при последната конкурсна сесия на фонд „Научни изследвания".

Проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН заяви, че е подготвил сигнала за нарушението, направено при сключването на неизгодни сделки, предаде Дарик.

В открито писмо учените от БАН и СУ „Св. Климент Охридски" настояват да участват в проверката на научния фонд, а ръководството му да бъде отстранено докато тя тече.

Според Аврамов обаче направената проверка няма да доведе до нищо друго, освен до „замитане на следите", тъй като престъпленията с парите за научни изследвания ставали с политическа защита.

„Изпитвам дълбоко съмнение въобще към твърденията за каквито и да е проверки. Това е организирана кражба на обществени средства. Тя е организирана по съвършено класическа схема", коментира професорът.

Той добави, че във всички държави се извършвали такива нарушемия, известни като „престъпления на белите якички", чрез които се присвоявали обществени средства под благовидни формули, обществени договори и конкурси.

Разликата била, че в другите държави държавата се борела срещу такива престъпления, докато в България отклоняването на обществени средства се извършвало под политическа протекция.

По думите на Аврамов, огромна част от бенефициентите, получилите пари, са фирми и хора, които нямат нищо общо с науката.

„След което обаче е разработена схема и за замитане на следите - ето на, ние сега сме опашката на кометата", коментира ученият.

Той е подготвил сигнала до прокуратурата, като чакановият главен прокурор Сотир Цацаров да положи клетва в четвъртък, за да направи разследване в научния фонд.

В сигнала са описани нарушените текстове от Наказателния кодекс, както и  престъпленията, които са извършени.

#Фонд „Научни изследвания" #конкурс #нарушения #сигнал #БАН #главен прокурор #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници