Турските власти договориха мир с кюрдите

Турските власти договориха мир с кюрдите
Власите трябва да започнат и реформи, признаващи идентичността на кюрдите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турските власти и намиращият се в затвора лидер на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан са се споразумели за спиране на враждебните действия.

Властите в Турция и бунтовниците са в конфликт още от 1984 г. , припомнят турските медии, АФП и БГНЕС.

Според телевизия НТВ и вестник „Радикал", позовавайки се на анонимни източници, споразумението от няколко етапа предвижда прекратяване на атаките на Кюрдската работническа партия (ПКК) от март в замяна на реформа на турската държава, с която да се увеличат правата на кюрдското малцинство в страната.

В края на 2012 г. турският премиер Реджеп Ердоган възложи на тайните служби да започнат преговори с Йоджалан, който излежава от 1999 г. доживотна присъда на остров Имрали.

След като бунтовниците на ПКК прекратят военните си операции, те ще напуснат турската територия и ще се установят в Ирак, след което трябва да предадат официално оръжията си, ако бъде постигнат достатъчен напредък в преговорите.

Турското правителство пък постепенно трябва да освободи стотици кюрдски активисти, обвинени във връзки с ПКК. Власите трябва да започнат и реформи, признаващи идентичността на кюрдите.

Според медиите  в Турция, Абдула Йоджалан може да обяви публично намеренията си и мнението си за решение на кюрдския конфликт в писма до турското общество и своите привърженици.

Все още обаче няма официално потвърждение за проектоспоразумението от турските власти.

#Абдула Йоджалан #кюрди #министър-председател на Турция #Реджеп Ердоган #Кюрдска работническа партия #ПКК #мир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници