Яне иска данък „олигарх“

Яне иска данък „олигарх“
Яне Янев предложи въвеждането на данък „олигарх". Снимка: parlament.bg
A A+ A++ A

Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев предложи въвеждането на т.нар. данък „олигарх“.

„Крайно време е в условията на криза да има данък „олигарх“, заяви Яне Янев, цитиран от БГНЕС.

„Не става въпрос за увеличение на преките данъци, те не бива да се увеличават. Данък „олигарх“ има съвсем друг смисъл и съвсем други цели и е българският вариант на това, което Уорън Бъфет лансира в САЩ, само че съобразено с нашата българска действителност“, уточни Янев.

„Има олигарси монополисти в различни сектори на икономиката, които благодарение на монопола си реализират огромни печалби, които са в ущърб на бизнеса като цяло и на държавата. Например под този данък „олигарх“ може да попадне октоподът в земеделието, който реализира печалба от 300 милиона лева“, допълни той.

„Става въпрос основно за имотите на тези хора, защото чрез местни данъци и такси този въпрос не е решен“, отбеляза още Янев.

На въпрос дали идеята на този нов данък е близка до тази на американския президент Барак Обама за въвеждане на така наречения данък „Бъфет“ върху всеки, който печели над 1 млн. долара годишно, Янев отговори, че идеята е близка, но не е точно такава.

Лидерът на РЗС и независим депутат Яне Янев се срещна с финансовия министър Симеон Дянков, за да обсъдят Националния пакт за финансова стабилност.

Пактът във вида, в който беше внесен в Народното събрание, а именно като проект за изменение и допълнение на сега действащата Конституция, ще претърпи определени корекции с цел прецизиране на текстовете.

Двамата са коментирали възможността да има и конституционен регламент за консолидирания държавен дълг, за да не се изкушава нито едно правителство да предприеме действия спрямо дълга без санкция на Народното събрание.

РЗС категорично ще подкрепи финансовия пакт за стабилност и ще настоява час по-скоро да приключат консултациите, за да може той да стане факт.

#финансов министър #Симеон Дянков #Барак Обама #Уорън Бъфет #данък #законност и справедливост“ #„Ред #Янев #Яне Янев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »