Различията между Севера и Юга в Еврозоната се засилват, предупреждава ЕК

Различията между Севера и Юга в Еврозоната се засилват, предупреждава ЕК
Според анализа на ЕК, в държавите-членки, които са започнали значителни реформи, за да направят своя пазар на труда по-динамичен, шенсовете за безработните да започнат нова работа е по-голям дори през годините на криза. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нов модел на задълбочаващи се различия се наблюдава в Еврозоната, най-ярките които са между северните и южните страни от зоната, се отбелязва в прегледа на Европейската комисията на социалната ситуация в страните от Европейския съюз за 2012 г.

Според анализа средното ниво на безработицата в ЕС е нараснало до почти 11 %, като разликата между нивата на безработицата в Северна и Южна Европа е бил 3.5 пункта през 2000 г., налаблявайки до нула през 2007 г., но след това бързо е нарасна лдо 7.5 пункта през 2011 г., предаде БГНЕС.

ЕК отбелязва, че извън Еврозоната различията, макар и да нарастват, са доста по-малки.

Според анализа ЕС се нуждае от спешно намиране на по-ефективни механизми за стабилизиране на макроикономическото равнище, очертано също и при провежданите в момента дискусии относно изграждането на задълбочен икономически и паричен съюз.

Според анализа, в държавите-членки, които са започнали значителни реформи, за да направят своя пазар на труда по-динамичен, шенсовете за безработните да започнат нова работа е по-голям дори през годините на криза.

Комисията призовава за такива реформи в своя Пакет за заетостта от април 2012 г. и в Годишния обзор на растежа за 2013 г., като възможните реформи ще бъдат разгледани като част от европейския семестър през 2013 г. и конкретните препоръки за всяка държава-членка.

#еврокомисар по заетостта #социалните въпроси и социалното приобщаване #Ласло Андор #ЕК #Европейска комисия #анализ #риск #бедност #социална изолазия #еврозона #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници