ЕК: България е сред страните с най-висок риск от бедност и социална изолация в ЕС

ЕК: България е сред страните с най-висок риск от бедност и социална изолация в ЕС
Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор 2012 г. е била поредната много лоша година за Европа по повод на безработицата и влошаването на социалното положение. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е сред държавите, в които рискът от бедност и социално изключване е най-висок, показва представеният от Европейската комисията преглед на социалната ситуация в страните от Европейския съюз за 2012 г.

ЕК очертава и тревожни тенденции на дългосрочната безработица в България, информира БГНЕС.

Според анализа след пет години икономическа криза и завръщането на рецесията през 2012 г. безработицата е достигнала рекордни размери през последните 20, доходите на домакинствата са спаднали, а рискът от обедняване или социално изключване е нарасвал, особено в държавите от Южна и Източна Европа.

По думите на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор 2012 г. е била поредната много лоша година за Европа по повод на безработицата и влошаването на социалното положение.

Според анализа на ЕК, въздействието на кризата върху социалното положение е момента се усеща най-много, след като първоначалният предпазен ефект от по-ниското данъчно облагане и по-големите разходи за социални плащания (т.нар. „автоматични стабилизатори") са отслабнали.

Появил се е нов вододел между страните-членки, които отбелязваъ спад в производството, бързо нарастваща безработица и бързо намаляващ разполагаем доход, и страните, които показват до момента добра или поне някаква стабилност.

Андор заяви, че анализът е показва до каква степен реформите на пазара на труда и подобренията в структурата на системите за социална сигурност могат да помогнат на държавите да устоят на икономическите удари и да улеснят по-бързото излизане от кризата.

#еврокомисар по заетостта #социалните въпроси и социалното приобщаване #Ласло Андор #ЕК #Европейска комисия #анализ #риск #бедност #социална изолазия #еврозона #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници