Предизборната кампания в Израел вече започна

Предизборната кампания в Израел вече започна
Десният премиер в оставка Бенямин Нетаняху е считан за фаворит в социологическите изследвания за изборите на 22 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Официалната предизборна кампания за парламентарните избори в Израел на 22 януари вече започна.

Десният премиер в оставка Бенямин Нетаняху е считан за фаворит в социологическите изследвания, предадоха АФП и БГНЕС.

Предизборната кампания, която трябва да продължи две седмици, стартира още в понеделник сутринта по общественото радио с излъчването на спотове на различните партии, които ще участват на изборите.

Централната избирателна комисия забрани излъчването на два спота. Първият, създаден от опозиционната арабска партия „Балад“, показва чрез монтаж израелски депутати, пеещи израелския национален химн на арабски. Комисията счете, че спотът накърнява националния химн.

Тя забрани също така видео на крайнодясната партия „Еврейски дом“, прокламиращо на арабски „не на арабска държава, не на държава на внедрените“ в Израел.

Партията води предизборна кампания, поставяща под съмнение лоялността към държавата Израел на арабската общност, която съставлява 20% от населението, и същевременно изтъква опасността от евентуален приток на нелегални имигранти от Африка.

Общата листа на „Ликуд“ на Бенямин Нетаняху и на „Наш дом Израел“ - ултранационалистическата формация на Авигдор Либерман, се очаква да получи между 34 и 36 места в 120-местния парламент спрямо 42 места в предишния мандат, показват различни социологически изследвания.

Сред съюзниците й религиозната националистическа партия „Еврейски дом“ може да получи между 13 и 16 места, ултраортодоксалната партия „Шас“ - между 10 и 12 места, а „Обединен юдаизъм на Тората“ - между 5 и 7 места.

При центристката и лявата опозиция Партията на труда се очаква да получи между 17 и 18 места, формацията на журналиста Яир Лапис „Йеш Атид“ - между 10 и 11 места, и „ХаТнуха“ на бившата външна министърка Ципи Ливни - между 7 и 10 места.

При всички случаи обаче десният блок, оглавен от Бенямин Нетаняху, значително изпреварва опозицията.

#Израел #Бенямин Нетаняху #„Ликуд" #Авигдор Либерман #„Йеш Атид" #Ципи Ливни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници