Горещините в Австралия хванаха метеоролозите неподготвени

Горещините в Австралия хванаха метеоролозите неподготвени
Новите висоти в градусите, прогнозирани за идната седмица, не се побират в сандартната скала на метеоролозите. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Метеоролоците в Австралия се оказаха принудени да осъвременят температурната си скала с нови цветове на климатичната карта заради очаквани рекордни горещини.

Новите висоти в градусите, прогнозирани за идната седмица, не се побират в стандартната скала, предадоха АФП и БГНЕС.

Централна Австралия беше показана с лилаво на последната карта с температурите на Метеорологичната служба за идния понеделник. Новият цветови код показва температури, които ще надхвърлят 50 градуса по Целзий.

Директорът на отдела за климатичен мониторинг и прогнози към метеорологичната служба Дейвид Джоунс съобщи, че новата скала, която включва и розов код за температури от 52 до 54 градуса по Целзий, отразява потенциалната възможност за подобряване на стари рекордни горещини.

„Скалата беше повишена днес и аз можех да предположа това, защото прогнозите, идващи от модела на метеорологичната служба, показват температури над 50 градуса“, заяви Джоунс, цитиран от вестник „Феърфакс“.

Най-високата температура, измервана някога в Австралия, е била 50,7 градуса през януари 1960 г. в град Ооднадата, щата Южна Австралия.

Страната като цяло преживя най-горещия си ден в историята на 7 януари със средна максимална температура от 40,33 градуса, подобрявайки предишната най-висока температура от 40,17 градуса, измерена през 1972 г.

Рекордът вероятно е подобрен във вторник, тъй като според Джоунс, знойните температури в голяма част от Югоизточна Австралия, включително в Сидни, са достигнали 42 градуса по Целзий.

Над 100 пожара бушуваха в Нов Южен Уелс, най-населения щат в Австралия, където властите определиха жегата, ветровете и сушата като най-тежките, преживявани някога.

„Вчера беше най-горещият ден в историята на Австралия, а днес изглежда ще подобрим отново рекорда. Това наистина поставя националните измерения на горещините в по-голям контекст“, заяви Джоунс.

#прогноза за времето #пожар #жега #температури #Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници