Политическата обстановка в Румъния може да отложи България за Шенген

Политическата обстановка в Румъния може да отложи България за Шенген
Все още е валидна назначената дата 7 март, на която министрите на вътрешните работи от ЕС трябва да обсъдят поетапно присъединяване на България и Румъния. Снимка: Europe.bg
A A+ A++ A

Политическата ситуация в Румъния може да отложи за пореден път въпроса за приемането на България в Шенген, твърдят дипломати в Брюксел.

Ако очакваният в края на този месец допълнителен доклад за политическата ситуация в Румъния е негативен и резервите на някои страни членки останат в сила, въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген може отново да бъде изваден от дневния ред на Съвета на министрите, посочват източници на БНР в Брюксел.

Все още е валидна назначената дата 7 март, на която министрите на вътрешните работи от ЕС трябва да обсъдят поетапно присъединяване на двете балкански държави – първо с морските и въздушните граници, а по-късно и със сухопътните.

Това обаче е заложено само в предварителната програма на ирландското председателство за първата половина на годината.

Тя може да претърпи промяна, ако резервите на Холандия и други държави към допускането на българи и румънци в Шенген останат в сила.

В понеделник пък посланикът на Ирландия в Букурещ заяви, че влизането на Румъния и България в Шенген ще стане един от приоритетите на ирландското председателство на ЕС.

#България #Румъния #Шенген #Холандия #Ирландия #Букурещ #София #ЕС #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници