Огненият ад в Австралия продължава, хората инструктирани да напускат домовете си

Огненият ад в Австралия продължава, хората инструктирани да напускат домовете си
Екстремно високите за сезона температури спомагат за разрастването на огъня, а силният вятър допълнително увеличава фронта на пожара. Снимка: АП, Архив
A A+ A++ A

Огнената стихия в Австралия продължава да бушува с пълна сила и живеещите в обхванати от над 100 горски пожара райони бяха инструктирани да напуснат домовете си, вместо да ги защитават с подръчни средства, съобщиха световните агенции.

Жителите на най-силно засегнатите над 100 района в югоизточната част на страната до момента се опитваха да помогнат на пожарникарите, включвайки се срещу огнената стихия с вода от градински маркучи и кофи.

Температурите отново се доближават до 40-те градуса в щата Нов Южен Уелс и може да достигнат 45 градуса в някои райони.

Очаква се вторник да е най-горещият за района на Сидни за последните 150 години с 43 градуса, предадоха АФП и ДПА, цитирани от БТА.

Екстремно високите за сезона температури спомагат за разрастването на огъня, а силният вятър допълнително увеличава фронта на пожара.

Около три хиляди жители на щатите на югозапад вече бяха принудени да напуснат къщите си.

Най-тежко е положението на остров Тасмания, където стотина души се водят за безследно изчезнали, а десетки семейства останаха без домове.

Правителството обеща финансова подкрепа на пострадалите от бедствието, предизвикано от суша и температури от над 42 градуса по Целзий.

„Имаме сто бушуващи пожара, а около 20 от тях не са овладени. Достигнали сме катастрофално ниво и в засегнатите райони ранното напускане е най-добрият вариант“, заяви началникът на противопожарната служба Шейн Фицсимънс.

Според класацията на риска от пожари, „катастрофално ниво“ означава, че пожарите ще са неконтролируеми, непредсказуеми и ще се разпространяват много бързо, поради което евакуирането на местните жители е единственото възможно решение, отбелязва АФП.

За пръв път в историята на страната всички национални паркове в югоизточната й част бяха затворени, а на лагеруващите бе наредено да се връщат по домовете си. Забранено е да се пали огън на открито.

„Думата „катастрофално“ се използва с основание“, заяви министър-председателят на Австралия Джулия Гилърд и прикани живеещите в засегнатите райони да се вслушат в предупрежденията и да изпълнят нарежданията.

Фицсимънс припомни ситуацията от 7 февруари 2007 г., когато горски пожар северно от Мелбърн взе 173 жертви.

„По-ясно от това не мога да го кажа – рискът е реален и потенциално смъртоносен. Ако живеете в залесен район или в изолиран район, където има повишена опасност от пожар, единственият ви вариант на действие е да напуснете отрано“, подчерта шефът на пожарната.

Въпреки че полицията има правомощията да задължи хората да напуснат домовете си,принудителните евакуации са редки заради традицията собствениците на домове да бъдат оставени сами да решат дали да напуснат жилищата си или да останат и да ги защитават.

Изследванията сочат, че повечето смъртни случаи настъпват, когато хората се евакуират в последния момент и биват хванати в капан в колите си при опит да избягат от опасния район, отбелязва ДПА.

#Австралия #пожар #Сидни #Мелбърн #Нов Южен Уелс #Тасмания #Джулия Гилърд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници