Грипна вълна удря България в края на януари

Грипна вълна удря България в края на януари
Според държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев тази седмица е последната, в която не е късно хората да се ваксинират, преди грипът да настъпи и в България. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Грипна вълна ще удари България в края на януари или началото на февруари, прогнозира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването.

Започва да се заражда грипна вълна в Западна Европа, обикновено така става всяка година. Най-висок процент положителни проби има в Дания и в Холандия засега. Ако така се развиват нещата, към края на месеца или началото на февруари грипната вълна ще достигне и до България“, обясни специалистът пред Информационна агенция „Фокус“.

По думите му епидемиологичната обстановка в страната в момента е обичайната за сезона.

Има повишена заболеваемост от някои детски и заразни заболявания, например варицела, но това не е необичайно. Има и заболявания от грип, но все още не можем да говорим за епидемия, допълни д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че грипните щамове, които се очакват в Европа и в България, са и тези, които бяха предвидени от Световната здравна организация и за която бяха пуснати противогрипни ваксини.

Това са щамовете „Виктория“ и „Калифорния“. „Виктория“ е от типа А (H3N2), а „Уисконсин“ е от типа В.

Според държавния здравен инспектор тази седмица е последната, в която не е късно хората да се ваксинират, преди грипът да настъпи и в България.

В началото на октомври министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обобщи, че в България всяка грипна вълна засяга между 250 000 - 300 000 души, от които около 30% са деца.

Тя препоръча най-рисковите групи - деца, възрастни и хронично болни, да се ваксинират.

#грип #Ангел Кунчев #ваксина #Европа #грипна вълна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници