Монти се кандидатира за премиер с „Граждански избор с Монти за Италия"

Монти се кандидатира за премиер с „Граждански избор с Монти за Италия"
Досегашният премиер на Италия Марио Монти се кандидатира отново за поста с „Граждански избор с Монти за Италия". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Досегашният премиер на Италия Марио Монти се кандидатира отново за поста с „Граждански избор с Монти за Италия".

Той ще бъде водач на една обща листа за Сената и на 3 различни листи на центристки политически сили за Долната камара на парламента, сред които новото движение, създадено от президента на „Ферари" Лука Кордеро ди Монтедземоло, предаде БНР.

В събота Марио Монти представи символа на общата листа от кандидати центристи, която ще оглави за предстоящите през февруари.

Програмата му предвижда допълнителни реформи за обновяване на Италия и реформи в Европейския съюз.

На кратка пресконференция, на която открито обяви кандидатурата си, Марио Монти заяви, че критериите за избора на кандидатите в листита му ще бъдат дори по-строги от изискванията на действащото законодателство.

Няма да бъдат включени кандидати подсъдими за конфликт на интереси, връзки с мафията и депутати с повече от два мандата в парламента. Ще бъдат кандидатирани много представители на гражданското общество.

В телевизионно интервю Марио Монти каза, че не създава еднолична партия, а е решил да влезе в политиката, за да не остави поле за популистки и антиевропейски настроени сили.

#Марио Монти #Италия #парламентарни избори #гражданско общество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници