Проф. Стив Ханке: България да се справи с корупцията, за да бъде лидер на Балканите

Проф. Стив Ханке: България да се справи с корупцията, за да бъде лидер на Балканите
Проф Стив Ханке разкритикува западноевропейските политици, които според него не гледат и не си взимат поука от успешните практики на Изток в страни като България или Естония.
A A+ A++ A

България трябва да се справи с корупцията, за да може да поеме водеща роля на Балканите, препоръча американският икономист проф. Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд".

„Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели заради корупцията и съдебната система," коментира Стив Ханке в интервю за БНР.

Той посъветва българите да разказват хубавата част от историята си и да представят и положителните страни, а не само отрицателните.

„Разбира се, това не отменя факта, че нещо трябва да се направи с корупцията. Тя е ахилесовата пета на България. Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката," допълни икономистът.

Той изтъкна още, че България е била една от малкото трани, подходили правилно към банковата капитализация.

„Нарича се контрациклична банкова регулация – тоест, когато беше бумът и икономиката процъфтяваше, България затегна контрола на банките, а когато дойде кризата, тя отпуснаха леко юздите. Мисля, че Брюксел трябваше да се поучи от добрия български опит в банковата регулация, но не го направи," подчерта още Стив Ханке.

Професорът коментира и налагането на данък върху лихвите по депозитите.

„Не съм съгласен с това политическо решение, от деня в който бе обявено. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е проциклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата. Иначе регулацията на банките от БНБ е много добра," оценява проф. Стив Ханке.

Той разкритикува западноевропейските политици, които според него не гледат и не си взимат поука от успешните практики на Изток в страни като България или Естония.

В коментар за избягването на т. нар. „фискална скала" в САЩ икономистът определи големите и безконтролни харчове на правителството като истинския проблем на САЩ.

„Важно е дали в дългосрочен план икономиката на САЩ ще остане свободна и гъвкава, каквато е от 80-те години на XX век, когато дойде президентът Рейгън и промени системата. Или пък дали ще се върнем във времето на 70-те, когато имаше тромава държава, която не само харчи, но и силно регулира и се намесва," обясни той.

Според него потенциалът за икономически растеж на САЩ е под въпрос, ако не се озапти държавното харчене, което той определя „просто като разхищение на пари".

„Големите харчове на САЩ са в социалното осигуряване и здравеопазването. Точно те трябва да бъдат орязани. Но последният американски президент, който оряза невоенни разходи в САЩ беше Бил Клинтън. А единственият преди Клинтън, който направи същото беше Рейгън. С изключение на тях двамата, нито един президент от края на Втората световна война до днес не успя да намали държавните разходи. И е очевидно, че президентът Обама няма никакво намерение да съкращава други разходи, освен военните. Но дори и тях не смятам, че ще ореже. Ето защо политическите борби ще продължат през оставащите 4 години мандат на администрацията на Обама. Нейните разходи са почти 25% от БВП на САЩ. А нормалното равнище е около 22%," обясни икономистът.

„Ако условно приемем единица мярка за щета върху икономиката с вдигането на данъците, то тя не е 1 долар, а долар и 45 цента – тоест почти 50% повече загуби. Това струва скъпо на бизнеса. Това наистина вреди на икономическата ефективност и растежа. Същият проблем има и Европа – и то в Западна, а не в Източна Европа," посочи още Стив Ханке.

Професорът прогнозира, че американският растеж през 2013 г. може да е под средното си дългосрочно равнище, но ще бъде малко по-бърз спрямо този от миналата година. Това ще окаже леко положително влияние в световен мащаб.

Според него обаче приносът на САЩ към световния икономически растеж през 2013 г. няма да се промени особено и САЩ ще имат по-скоро неутрална роля.

#Стив Ханке #валутен борд #корупция #фискална скала #САЩ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници