Дянков обвини Брюксел за липсата на коледни добавки за пенсионерите

Дянков обвини Брюксел за липсата на коледни добавки за пенсионерите
Финансовият министър Симеон Дянков обвини Брюксел за „липсата на коледни добавки за пенсионерите". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият министър Симеон Дянков обвини Брюксел за „липсата на коледни добавки за пенсионерите".

Пред БНТ той обясни, че последната вноска от Брюксел в размер на над 300 млн. евро е постъпила в последния ден на бюджетната година – следобед на 28 декември, заради което Финансовото министерство не е могло да разчита напълно на нея.

„Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013 г.," посочи Симеон Дянков.

Според него „последният месец на 2012 г. се е оказал благоприятен за хазната, заради топлото време или друго, но търговията е вървяла добре и митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв."

В Националната агенция за приходите пък са влезли 150 млн. лв. повече от предвиденото, показват най-пресните данни за изпълнението на бюджета.

Така България ще завърши годината на червено с около 400 млн. лв., което е 3 пъти по-малко от заложените 1,1 млрд. лв., посочи още Симеон Дянков.

„Знаете, че от 1 януари вече се увеличиха доходите на културните работници, в системата на здравеопазването, на образованието, но това ни дава възможност вече тази по-добра фискална база да се смята евентуално и за някои допълнителни увеличения на доходите," подчерта финансовият министър, но веднага направи уточнението, че това важи за определени области.

Фискалният резерв в началото на 2013 г. възлиза на около 7 млрд. лв. Затова на България нямало да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #пенсионери #коледни добавки #фискален резерв

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници