Родители започват гладна стачка в защита на малтретирани деца

Родители започват гладна стачка в защита на малтретирани деца
17-годишният Даниел, който страда от детска церебрална парализа и епилепсия, няколко пъти е освидетелстван от съдебен лекар след побой от страна на бащата, заради тормоза, 11-годишната му сестра Ванеса вече се лекува с антидепресанти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Родители на деца с увреждания започват гладна стачка срещу безразличието на българските институции.

Председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева обясни, че протестът е оргнизиран в името на две деца, станали жертви на домашно насилие от страна на бащата, предаде Дарик.

17-годишният Даниел, който страда от детска церебрална парализа и епилепсия, няколко пъти е освидетелстван от съдебен лекар след побой от страна на бащата, заради тормоза, 11-годишната му сестра Ванеса вече се лекува с антидепресанти.

Децата са получили съдебна заповед за защита, която е забранила на бащата да доближава тях, майка им и дома, в който живеят, на по-малко от 50 метра.

По Коледа обаче Софийският градски съд отменил заповедта и решението му не подлежи на обжалване.

В писмо до Асоциацията на родители на деца с епилепсия Ванеса споделил как е посрещнала рождения си ден на 28-ми декември

„Когато духнах свещите си пожелах баща ми никога да не дойде при нас", пише детето.

Според Събева то ва е „много странна мечта за 11-годишно дете" и никое не заслъжава такава съдба като Дани и Ванеса.

„Дани е с толкова тежко увреждане и не мога да си представя какъв е този човек, който ще вдигне ръка срещу него и ще го пребие", коментира Събева.

Софийският районен съд, който води бракоразводното дело на родителите, вече е дал право на бащата да взима децата два пъти месечно за по три дни.

Освен това мъжът има право да живее на първия етаж на къщата, собственост на родителите на съпругата му, което според асоциацията създава опасност за децата.

„Децата да се дадат на бащата, за да може той да влезе във владение на една прословута къща. Не мога да си представя, че детският живот в България струва един етаж от къща", добави Събева.

Събева допълни, че и майката на Дани и Ванеса е с тежко заболяване на млечната жлеза и препоръката на лекарите е да води задължително спокоен живот.

От Агенцията за закрила на детето обявили, че наблюдавали случая и не виждали някакво нарушение.

Събева каза, че експерт е поискал от майката да занесе документ от лекуващия лекар от онкологията за това колко време живот й оставало.

Юристът Анели Чобанова, която се е заела със случая, също потвърди, че са допуснати груби нарушения, защото възможностите на съдебната система в България са изчерпани.

Чобанова възнадемерява да потърси помощ от институции извън границите на страната, а дотогава родителите ще провеждат щафетна гладна стачка пред дома на семейството, за да попречат на бащата да се прибере.

#деца #Дани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници