15 000 чехи изповядват джедаизъм

15 000 чехи изповядват джедаизъм
Над 15 000 чехи изповядват джедаизъм, вярата на джедаите, известни от поредицата „Междузвездни войни“. Снимка: jediorderpr.blogspot.com
A A+ A++ A

Над 15 000 чехи изповядват джедаизъм, вярата на джедаите, известни от поредицата „Междузвездни войни“, сочат официални данни от преброяването на населението.

Половината от 10,5-милионното население на страната отказало да посочи определена религия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Много хора се придържат към моралните ценности на джедаите от сагата „Междузвездни войни“, съобщи Чешката статистическа служба в комюнике.

Тя допълни, че измислената религия има сериозни последователи в страни като Нова Зеландия, Австралия, Канада и Великобритания.

15 070 чехи са се регистрирали като джедаи по време на преброяването, проведено през март, спрямо 1 083 899 милиона католици и 707 649 души, които заявили, че вярват в Бог, но не принадлежат към никаква църква.

„15 000 последователи, колкото размера на един малък град, това не е маловажен социален феномен“, заяви Станислав Драпал, заместник-директор на статистическата служба.

В Прага статистическата служба е отчела 3977 джедаи, или 0,31% от населението на столицата.

Джедаите носят светлинни мечове и изпълняват ролята на пазители на мира на Галактическата република в култовата сага „Междузвездни войни“.

Те са известни със силните си мисловни способности, които им позволяват да впрегнат „Силата“, за да контролират предмети и да влияят на други.

Техният етичен кодекс събуди интереса на почитателите на филмите, някои от които през последните години решиха да живеят живота си според джедайската философия, която използва елементи от много съществуващи религии.

#„Междузвездни войни“ #Чехия #население #преброяване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници