Рекорден брой убити журналисти през 2012 г.

A A+ A++ A

Рекорден брой журналисти са били убити през 2012 г., съобщи неправителствената организация за защита на представителите на медиите „Прес емблем къмпейн” (ПЕК).

Общо 141 журналисти са загубили живота си в 29 страни, което е с 31% повече спрямо предходната година, когато броят на убитите медийни представители е бил 106, посочват от асоциацията, цитирана от АФП и БГНЕС.

Най-малко 37 журналисти, от които 13 работещи за чуждестранни медии, са били убити в Сирия.

Четирима са представителите на медии, които са в неизвестност или са смятани за пленници: Анхар Кочнева (Украйна), Башар Фахми (Йордания), Остин Тайс (САЩ) и Джеймс Фолей (САЩ).

На второ място сред най-опасните държави за журналистите е Сомалия, където са убити 19 души, а на трето – Пакистан, с 12 загинали представители на медии.

На следващите три места се намират страни от Латинска Америка – Мексико с 11 убити, Бразилия също с 11 и Хондурас с 6 убити.

От януари 2008 г. броят на представителите на медиите, които са изгубили живота си, е нараснал до 571 души.

Това означава, че средно на година загиват 114 журналисти или двама на седмица.

Според Комитета за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк, пък най-малко 67 журналисти са загинали през 2012 г.

По данни на Международния институт по печата във Виена убитите представители на медиите през миналата година са били 119.

#журналисти #Сирия #убийство #медии #Украйна #Йордания #Остин Тайс #САЩ #Сомалия #Пакистан #Латинска Америка #Мексико #Бразилия #Хондурас #Комитета за защита на журналистите #Ню Йорк #Виена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници