Рекорден брой американци се сдоболи с оръжие през декември

Рекорден брой американци се сдоболи с оръжие през декември
Според федералното законодателство при покупка на огнестрелно оръжие ФБР задължително извършва проверка дали купувачът не е обект на ограничения. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

2.8 милиона в достигнал броят на заявките за проверка от ФБР на хора, закупили ново оръжие през декември.

Това е с 800 хиляди повече в сравнение с предишния рекорд през ноември, което пък сравнено със същия месец на 2011 г. е с 49% повече, предаде „Ройтерс", цитирана от „Дневник".

Според федералното законодателство при покупка на огнестрелно оръжие ФБР задължително извършва проверка дали купувачът не е обект на ограничения.

Говорителят на ФБР Стивън Фишър заяви, процедурата няма да бъде променяна. През 2012 г. във ФБР са постъпили общо 19.6 милиона искания за проверка, с 19% повече спрямо 2011 г.

Отчасти рекордният брой закупуване на оръжие се обяснява с пазаруването на коледни празници, но броят на заявките вероятно не представя реалния брой закупени огнестрелни оръжия.

ФБР обаче извършва проверка на оръжия, закупени само от търговски обекти, което би позволило на един и същи човек да купи няколко оръжия.

Споровете в САЩ за правото на американците да притежават огнестрелно оръжие се засилиха след като на 14 декември в Кънектикът мъж нахлу в училище и застреля 20 деца и шестима възрастни преди да се самоубие. Преди това Адам Ланза застрелял и майка си, която била собственик на оръжията, използвани от Адам.

Очаквава се президентът Барак Обама да започне кампания за приемане на нови закони, отнасящи се до правото на американците да притежават оръжие, като най-вероятно продажбата на някои полуавтоматични пистолети и карабини ще бъде забранена.

#ФБР #проверка #САЩ #оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници