Гърците борят корупцията със сайт „Аз платих подкуп"

Гърците борят корупцията със сайт „Аз платих подкуп"
Изкореняването на корупцията ще позволи социално и икономическо възстановяване, разказва създателката са сайта „Аз платих подкуп". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Обикновените гърци опитват да се справят с главоломно растящата корупция чрез няколко уебсайта, на които могат да съобщят за опитите за даване или получаване на подкуп.

Първият сблъсък на Кристина Тремонти с корупцията е, когато дядо й се нуждае от спешна помощ в болница в Каламата, Южна Гърция. Лечението трябвало да е безплатно, разказва тя пред Би Би Си, цитирана от „Дневник".

„Той е ветеран от войната и беше диагностициран с рак на простата в последен стадий," обяснява младата жена.

„Една вечер получи обилно кръвотечение и бързо трябваше да го закараме в болница. Сблъскахме се с абсолютно пренабрежение. Досетихме се, че очакват подкуп, и след като майка ми им даде сумата, която смятам, че беше 300 евро, той беше приет в операционната до час," продължава Кристина Тремонти.

Преживяното я впечатлява до такава степен, че тя решава да провери до колко разпространена е тази практика в Гърция.

Вдъхновена от подобни сайтове в Индия и Кения, Кристина създава сайта „Аз платих подкуп", който дава възможност на хората да разказват анонимно случаите на корупция, както и тези, в които е бил отказван подкуп.

„В началото хората бяха изненадани да видят историите, които дотогава само бяха чували по време на вечеря с приятели. Но сега мисля, че се засилва истинска гръцка позиция на граждански дълг," допълва тя.

За малко повече от месец на сайта се появяват 1000 различни разказа за корупция. „Хората са ядосани, чувстват се измамени, чувстват, че с тях се злоупотребява," обяснява Кристина Тремонти.

Около 60% от случаите са свързани с корупция в системата за здравеопазване, 15% са за получаване на документи за управление на превозно средство и 4% - за издаване на разрешително за строеж. Често в разказите се споменават и конкретни институции.

Един от големите проблеми в страната е корупцията в данъчната система, въпреки че на сайта са подадени относително малко сигнали за такива случаи.

Според Кристина Тремонти това е така, защото подкупването на данъчен служител е вероятно да стане само когато някой се опитва да укрива данъци и хората дори и анонимно не искат да разказват за тези случаи.

„Изкореняването на корупцията ще позволи социално и икономическо възстановяване. Това е най-простата мярка за икономии, която може да бъде приложена от хората. Гърците са готови за промяна и чувстват, че не могат повече да я очакват от служителите, които са избрали," смята тя.

#Гърция #корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници