Над 60 000 са жертвите на конфликта в Сирия според ООН

Над 60 000 са жертвите на конфликта в Сирия според ООН
Войник от Сирийската свободна армия осветява трупа на неидентифициран мъж, убит във въоръжения конфликт, който вече е взел над 60 000 жертви по данни на ООН. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от 60 000 души са били убити от началото на конфликта в Сирия в средата на март 2011 г., съобщи Върховният комисариат на ООН за човешките права.

По данни на организацията 59 648 души са били убити в Сирия между началото на конфликта и края на ноември 2012 г., предадоха АФП и БГНЕС.

„Имайки предвид, че конфликтът продължава безмилостно от края на ноември, можем да предположим, че над 60 000 души са били убити до началото на 2013 г.," заяви върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай в комюнике.

„Броят на загиналите е много по-висок от очакванията и е наистина шокиращ," допълни тя.

Данните на ООН са много по-завишени от тези на Сирийския център за наблюдение на човешките права, неправителствена организация, близка до опозицията, според която жертвите на гражданската война са над 46 000 души.

Статистическите данни, публикувани от Върховния комисариат на ООН за човешките права, са събрани от организацията Бенетек, базирана в САЩ, която според ООН разполага „с голям опит в статистическия анализ на данни, отнасящи се до нарушения на човешките права".

Анализът показва значително нарастване на средния брой на регистрираните жертви на месец от началото на конфликта с около 1000 загинали на месец през лятото на 2011 г. и над 5000 жертви от юли 2012 г.

Над 76% от документираните жертви са мъже, а 7,5% жени, сочат данните на ООН. В 16,4% от случаите полът на жертвата не е бил ясно установен.

Освен това анализът позволил да се установи ясна разлика между бойци и цивилни сред жертвите.

#ООН #Сирия #Сирийски център за наблюдение на човешките права #Нави Пилай #човешки права #цивилни жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници