За по-малък апетит дъвчете всяка хапка по 30 секунди

За по-малък апетит дъвчете всяка хапка по 30 секунди
A A+ A++ A

Дъвчете всяка хапка от обяда си 30 секунди преди да я преглътнете, за да предотвратите натрупването на килограми по празниците, съветват британски учени.

Ново изследване показва, че това оказва силен ефект върху апетита по-късно през деня, като намалява желанието за шоколад, сладко и закуски, които могат да доведат до качването на килограми на празниците около Коледа и Нова година, предаде БГНЕС.

Доброволци, които дъвчели обяда си по този начин по време на експеримент, осъществен от психолози от Бирмингамския университет, изяли два пъти по-малко храна следобед, отколкото участниците, които се хранели нормално.

Макар предишни изследвания да показаха, че по-дългото дъвчене намалява приетите калории по време на ядене, последното проучване, публикувано във вестник „Апетайт", установи, че то може да има значителни последици и за хранителните навици по-късно през деня.

Изследването е публикувано в период, когато хората традиционно приемат повече храна от обикновено заради празниците.

Според друго британско проучване традиционният обяд на Коледа, състоящ се от печена пуйка, печени картофи, наденица с бекон, хлебен сос и зеленчуци, се равнява на над 1000 калории. Когато към тях се прибавят и коледният пудинг, бисквити и сирене, коледна торта, шоколад и коледни пирожки, се оказва, че повечето британци поглъщат между 3500 и 4000 калории.

Препоръчваното дневно количество за мъжете е 2500 калории, а за жените - 2000 калории.

Учените от Бирмингам искали да анализират по-дългото дъвчене на обяд и последиците за хранителните навици по-късно през деня. За целите на изследването си те избрали 43-ма студенти, повечето жени, и ги помолили да не се хранят два часа преди експеримента. Всеки студент получил една чиния с пушена шунка и сандвичи със сирене, всички с еднакъв размер и форма.

Една трета от участниците трябвало да ядат нормално, друга една трета да правят 10-секундна пауза между поглъщането на всяка хапка, а последната група да дъвче всяка хапка 30 секунди преди да я преглътне.

Два часа след експеримента студентите получили малка купа с плодови сладкиши и една купа с шоколадови сладкиши и били помолени да оценят апетита и насладата си от храната.

Резултатите показали, че студентите, които яли с нормална скорост, и тези, които спирали за десет секунди между хапките, изяли еднакво количество сладкиши.

Тези, които дъвчели всяка хапка от обяда си 30 секунди, обаче изяли два пъти по-малко храна.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници