Експерт: Референдумът се е превърнал във форма на държавен контрол

Експерт: Референдумът се е превърнал във форма на държавен контрол
Мнението на експерта е, че на предстоящите избори е най-важно дали в кампанията политическите формации ще предложат надежда. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма значение как е иницииран този референдум, той е легитимна техника на пряка демокрация и бих пожелал той да не се проваля, заяви социологът Живко Георгиев.

Пред БНТ в сряда той заяви, че предстоящото национално допитване ще помогне да бъдат опознати позициите на нови политически играчи.

„Друг е въпросът, че референдумът се превърна във форма на държавен контрол върху общественото мнение“, посочи експертът.

Според него след съществената промяна на въпроса той е двойно по-неясен в сегашния си вид.

„От тази промяна се налага и съмнението за провал на референдума и неговото дискредитиране за дълго време като техника за обществен контрол върху управляващите, които и да са те“, обясни Георгиев.

Въпреки това обаче според него предстоящият референдум ще бъде „косвен индикатор за зрелостта на гражданското общество и адекватността на политическата класа“.

„Референдумът ще бъде и съществен индикатор в навечерието на голямото допитване – парламентарните избори през лятото“, каза още социологът.

„На българския гражданин му омръзна от всякакви реформи, които му се поднасят вече 20 години. Това не означава, че той не иска промяна от този тип, която му се налага. Желанието за промяна не е намаляло“, смята Живко Георгиев.

Мнението на експерта е, че на предстоящите избори е най-важно дали в кампанията политическите формации ще предложат надежда.

„Това е най-дефицитният политически продукт и през 20-те години най-голямата политическа слабост е неумението да предоставят надежда, обещаваща ново бъдеще на българите. Българите не понасят не само настоящето си, но и бъдещето си – такова, каквото то се очертава“, коментира Георгиев.

„Надеждата, продавана през последните 20 години за краткосрочна употреба, като че ли беше произвеждана в Китай“, допълни той.

Според него изборите през тази година ще са интересни, като най-вероятно отново няма да има партия с мнозинство.

„Най-вероятно пак ще се използва политическото инженерство от типа на „управляващо правителство на малцинството с подкрепа на невидимо мнозинство“, не непременно на коалиционен формат. Тази шарена ситуация обаче не ме прави голям оптимист за бъдещето на страната“, заяви още социологът Живко Георгиев.

#Живко Георгиев #референдум #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници