Плащането на данъците започна

Плащането на данъците започна
Декларациите могат да бъдат попълнени и изпратени по електронен път, както и да бъде платен данъкът, но с електронен подпис. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От началото на 2013 г. влиза в сила облагането върху дохода от срочни депозити и влизането в сила на единната данъчно-осигурителна сметка.

От 2013 г. се дължи и данък върху лихвата от срочен депозит, който ще бъде удържан автоматично от банките, вместо всеки да го декларира и внася лично, припомня Дарик.

Говорителят на данъчните Росен Бъчваров обясни, че новият данък е с единната ставка на плоския данък у нас – 10%, което означава, че при депозит от 1000 лева при 5% лихва в края на периода трябва да се получи доход от 50 лева.

Този доход се облага, така че реално банката ще изплати 45 лева на клиента, а останалите 5 левеа ще преведе към хазната.

Облагат се единствено срочните депозити - т.е. разплащателните сметки, детските и безсрочните влогове остават извън обхвата на облагането.

Бъчваров добави, че доходът се счита за придобит не към момента на неговото физическо изплащане, а към момента на падежа на депозита – т.с. с изтичането на срока на този депозит.

Ако даденият срок изтича през 2013 г., независимо че доходът е платен през 2012 г., този доход се облага и банката следва да го обложи с 10%-на ставка.

От 2013 г. се въвежда и единната сметка, при която текущите плащания отиват за погасяване на най-старото задължение назад във времето.

Остават единствено плащанията за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Едно от изключенията в този случай възниква при ревизионните актове, които все още не са влезли в сила, а например са обжалвани.

В този случай те не влизат в механизма на разпределяне на парите по единната сметка, докато не се вземе окончателното решение за тях и не се постанови влизането им в сила.

За самоосигуряващите се лица, които могат да заявят желанието си да платят здравни вноски, независимо от това, че имат някое старо неплатено задължение. Това може да стане със заявление, подадено преди плащането.

От 2 ануари до края на април се подават данъчните декларации и трябва да бъде платен данъкът върху доходите на физическите лица.

Освободени от него са единствено лицата, които получават доходите си от трудов договор.

Данъчните облекчения остават през 2013 г. непроменени спрямо миналогодишната кампания, като най-много са използваните облекчения за направени дарения.

Размерът на отстъпката е различен според получателя на дарението – между 5 и 65%.

Също така намаляване на данъка с 10% може да се използва при допълнително доброволно социално или здравно осигуряване, както и при застраховка „Живот“ или купуване на осигурителен стаж.

Младите семейства, които имат ипотечен кредит и поне един от съпрузите е на възраст до 35 години, могат да приспаднат лихвените плащания по ипотеката си от данъчната основа, но имотът трябва да е единствен и съпрузите да имат граждански брак.

Данъчната кампания за 2013 г. започва от началото на годината и приключва в края на април, като до 11 февруари подаването на декларация и плащането на данъка носи 5% облекчение.

Декларациите могат да бъдат попълнени и изпратени по електронен път, както и да бъде платен данъкът, но с електронен подпис. Традиционно те се подават в клоновете на НАП или се изпращат по пощата.

#данъци #НАП #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници