Турция преговаряла за разоръжаване на Кюрдската работническа партия

Турция преговаряла за разоръжаване на Кюрдската работническа партия
В петък турският премиер Реджеп Ердоган потвърди срещата в телевизионно интервю за телевизия „ТРТ", добавяйки, че като политик той не може да провежда такива срещи, но „държавата има представители...и те наистина водят разговори". Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Турското разузнаване е преговаряло за разоръжаване с намиращия се в затвора кюрдски лидер Абдула Йоджалан в опит за прекратяване на продължаващия близо три десетилетия бунт.

Йоджалан беше осъден за държавна измяна, за която получи смъртна присъда чрез обесване през 1999 г., но тя беше променена на доживотен затвор през 2002 г., след като Турция се отказа от смъртното наказание.

Представители на Националната разузнавателна служба МИТ провели четиричасова среща с Йоджалан още на 23 декември, за да поискат бунтовниците от Кюрдската работническа партия ПКК да свалят оръжията, отбеляза турският вестник „Хюриет", цитиран от АФП и БГНЕС.

Йоджалан обаче настоял за пряк контакт с ПКК и подобряване на условията му в затвора.

В петък турският премиер Реджеп Ердоган потвърди срещата в телевизионно интервю за телевизия „ТРТ", добавяйки, че като политик той не може да провежда такива срещи, но „държавата има представители...и те наистина водят разговори".

„Срещите на острова продължават, защото трябва да постигнем резултат. Ако видим светлина (за конкретен резултат), ще продължим да предприемаме стъпки", коментира Ердоган.

Анкара започна тайни срещи с видни фигури на бунтовническата организация още през 2009 г. за провеждането на мирни преговори, но те се провалиха.

Безизходицата увеличи още повече кръвопролитията в Турция, където около 45 000 души, повечето от които кюрди.

Новите преговори с Йоджалан целят определянето на график, според който в началото на 2013 г. трябва да бъде обявена декларация за прекратяване на бунта, а ПКК трябва да започне разоръжаване.

Турция преговори с Йоджалан и за прекратяване на гладна стачка на кюрдски затворници през ноември.

#Абдула Йоджалан #кюрди #министър-председател на Турция #Реджеп Ердоган #Кюрдска работническа партия #ПКК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници