Японският премиер ще строи нови ядрени реактори

Японският премиер ще строи нови ядрени реактори
Абе подчерта, че единствено централата „Фукушима“ е пострадала при цунамито, предизвикано от земетресението с магнитуд 9 по Рихтер край североизточните брегове на Япония. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Япония смята да строи нови ядрени реактори, въпреки несъгласието на голяма част от населението след инцидента във Фукушима, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

В неделя по време на интервю, цитирано от местните медии, за частната телевизия „Те Би Ес" Абе е заявил намеренията си, ден след като посети ядрената централа „Фукушима", пострадала тежко след цунамито от 11 март 2011 г. , предадоха АФП и БГНЕС.

„Новите реактори ще бъдат различни от тези, построени преди 40 години, от тези във Фукушима, които доведоха до кризата", увери премиерът, цитиран от вестник „Маиничи" и БГНЕС.

„Ще ги построим, като обясним на обществото до каква степен те са различни, така че да се постигне разбиране по въпроса", посочи Абе.

Абе подчерта, че единствено централата „Фукушима“ е пострадала при цунамито, предизвикано от земетресението с магнитуд 9 по Рихтер край североизточните брегове на Япония.

Премиерът добави, че другите ядрени централи в региона са устояли.

Новият консервативен премиер на Япония, който е смятан за по-благосклонен към ядрената енергетика от предишното лявоцентристко правителство, до момента само коментираше, че би приел ново пускане на ядрените реактори, оценени като безопасни от Регулаторната агенция.

От 50-те реактора в Япония 48 са спрени заради нови мерки за сигурност, изискани след инцидента във Фукушима, който доведе до най-тежката ядрена катастрофа от тази в Чернобил  през 1986 г.

#земетресение #Цунами #министър-председател на Япония #Шиндзо Абе #мощности #реактори #Япония #Фукушима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници