Гърция регистрира най-слабите продажби за Коледа от 10 г. насам

Гърция регистрира най-слабите продажби за Коледа от 10 г. насам
"Гладни, но шик" пише на витрината на магазин за дрехи в гръцката столица Атина. Коледните продажби на облекло и обувки в страната са намалели с 50% в сравнение с 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцките търговци на дребно са регистрирали най-слабите продажби за Коледа за последните 10 години и с около 40% по-слаби от 2011 г.

Това показват предварителните оценки на експерти по проучване на пазара в южната ни съседка, предаде бТВ.

Остава само надеждата, че пласментът на стоки преди Нова година и през сезона на разпродажбите през януари малко ще поправи нещата, коментират местни медии.

Оказва се, че коледните продажби на облекло и обувки в сравнение с 2011 г. са намалели с 50%, а на козметика и книги - с по 30%, съобщи Националната конфедерация на гръцките търговци.

Дори и продажбите на хранителни продукти в навечерието на Коледа тази година са били с около 20% по-слаби, отколкото през миналата.

Конфедерацията прогнозира, че празничният оборот на дребно тази година ще спадне до 7,6 млрд. евро от 9,25 млрд. евро през 2011 г. и 13,2 млрд. евро през 2010 г.

Според експертни оценки за цялата 2012 г. гръцката търговия на дребно ще отчете под 50 млрд. евро оборот, докато през 2011 г. той е бил 60,5 млрд. евро.

#Гърция #търговия #Коледа #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници