Взривиха 2 автобуса с шиити в Пакистан, жертвите са поне 19

Взривиха 2 автобуса с шиити в Пакистан, жертвите са поне 19
Два автобуса с шиитски поклонници бяха взривени в окръг Мастунг, в югозападната пакистанска провинция Белуджистан. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Два автобуса с шиитски поклонници бяха взривени в окръг Мастунг, в югозападната пакистанска провинция Белуджистан.

Убити са най-малко 19 души, 25 са ранени, съобщи висш представител на местните власти, цитиран от ДПА и БТА.

Двата автобуса са напълно унищожени, възможно е жертвите да се окажат повече.

Според едни източници взривното устройство е било прикрепено към мотоциклет и задействано от разстояние, както предаде „Асошиейтед прес", а според други покушението е извършено от терорист камикадзе, взривил се с кола бомба.

Атакуваните автобуси се връщали от съседен Иран, където шиитите са мнозинство и където се намират много популярни места за поклонение, посещавани от последователите на този клон на исляма.

Сред ранените са и двама служители на силите за сигурност, част от охраната на автобусите, които пътували с полицейски ескорт.

През последната година в Пакистан се увеличиха нападенията, извършени от радикални сунити срещу шиити, смятани за от радикалните сунити за еретици.

Много от нападенията стават в югозападната провинция Белуджистан, където се предполага, че се укриват висши командири на афганистанските талибани и където освен това от десетилетия националисти водят борба с властите.

#Пакистан #сунити #шиити #самоубийствен атентат #Иран

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино