Съдят руски войници, откраднали банкови карти от жертва на катастрофата в Смоленск

Съдят руски войници, откраднали банкови карти от жертва на катастрофата в Смоленск
Руски войници охраняват мястото, където на 10 април 2010 г. се разби самолетът с делегацията на полския президент Лех Качински. Всички 96 души на борда загинаха. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Четирима руски военнослужещи, крали банкови карти от жертвите на катастрофата край Смоленск, ще бъдат изправени пред съда.

Според обвинението те са взели банкови карти на член на делегацията на президента на Полша Лех Качински, загинал при самолетната катастрофа в началото на април 2010 г., предадоха „Интерфакс" и БГНЕС.

Предварителното следствие по наказателното дело срещу военнослужещите от армейското поделение 06755 – редниците Сергей Сиров, Игор Пустоваров, Юрий Санков и Артур Панкратов, е приключило.

Те са обвинени в сговор и извършване на групова кражба на чуждо имущество, гласи съобщение на Следствения комитет на Русия. Наказателното дело е изпратено на Смоленския гарнизонен военен съд.

Четиримата военнослужещи са били на 10 април 2010 г. в частта, охраняваща района, където се разби самолетът на полския президент Лех Качински.

Според следствието четиримата са откраднали няколко банкови карти на Анджей Пжевозник, началник на полския комитет за местата на националната памет, който загина в катастрофата. С картите те са изтеглили 60 345 рубли (1600 евро).

Четиримата редници може да получат максимална присъда от шест години затвор.

Самолетът с полския президент Лех Качински, съпругата му, и редица изтъкнати полски политици и военни падна на 10 април 2010 г. край Смоленск, опитвайки се да се приземи при гъста мъгла. Всичките 96 души на борда – пътници и екипаж – загинаха.

Полската делегация трябваше да присъства в Катин, близо до Смоленск, на възпоменателни церемонии по случай 70 години от избиването от съветската тайна полиция на пленени от Червената армия хиляди полски офицери по време на Втората световна война.

#Русия #Полша #Смоленск #Лех Качински

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници