САЩ отпускат 60 млрд. долара за възстановяване след урагана „Санди"

САЩ отпускат 60 млрд. долара за възстановяване след урагана „Санди"
В резултат на урагана „Санди" в североизточните американски щати бяха наводнени големи територии по атлантическото крайбрежие, а хиляди хора останаха без покрив. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

60 млрд. долара ще бъдат отпуснати за възстановяване на районите, пострадали от урагана „Санди" по западното крайбрежие на САЩ през октомври.

Законопроектът за отпускане на финансовата помощ вече е бил одобрен от Сената на американския конгрес, предадоха ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Средствата ще постъпят в специален държавен фонд, създаден преди няколко години за подобни стихийни бедствия.

Сумата, гласувана от сенаторите, е с 20 млрд. долара по-малка отколкото искаха щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът, където щетите са най-големи.

Въпреки това тя надвишава съвкупния бюджет на четири федерални министерства – на финансите, транспорта, труда и вътрешните работи.

От нея във фонда ще останат 5 млрд. долара. Средствата ще отидат за възстановяване на жилища и на обекти на инфраструктурата.

В резултат на урагана „Санди" в североизточните американски щати бяха наводнени големи територии по атлантическото крайбрежие, а хиляди хора останаха без покрив. В САЩ и Канада загинаха 98 души, а в държавите от Карибския басейн – 69.

#ураган „Санди" #САЩ #Ню Йорк #Канада #Ню Джърси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници