Ключовите министри в новото правителство на Япония

Ключовите министри в новото правителство на Япония
Предимно стари съюзници на новия премиер Шиндзо Абе влизат в състава на новото правителство на Япония. Снимка: politiken.dk
A A+ A++ A

Предимно стари съюзници на новия премиер Шиндзо Абе влизат в състава на новото правителство на Япония.

Водещите министри в кабинета са от Либерално-демократическата партия, която има мнозинство и в парламента, отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.

Финансов министър и вицепремиер - Таро Асо

72-годишният Таро Асо е четвърто поколение политик и произхожда от заможно семейство. Той беше премиер една година до загубата на Либерално-демократическата партия на изборите през 2009 г.

Той беше наречен „офанзивният министър на Япония" в уводна статия на вестник „Ню Йорк Таймс" от 2006 г. заради възхваляването на колониалното минало на страната, болезнена тема в Китай и на Корейския полуостров.

Като премиер Таро Асо създаде няколко пакета от мерки за стимулиране на икономиката на стойност стотици милиарди долара, за да възроди изпадналата в затруднение икономика на страната.

По време на мандата на Шиндзо Абе в периода 2006-2007 г. той заемаше поста външен министър.

Външен министър - Фумио Кишида

55-годишният Фумио Кишида беше държавен министър, отговарящ за провинция Окинава и проблемите, свързани с териториалните спорове с Русия при предишния мандат на Шиндзо Абе като премиер.

Назначаването му се възприема като отражение на желанието на премиера за напредък в преместването на американските военни бази на южната островна верига и в дългогодишните териториални спорове с Москва.

Фумио Кишида е трето поколение политик, който наследи избирателния район на баща си в Хирошима, след като работи няколко години като банкер.

Министър на отбраната - Ицинори Онодера

52-годишният Ицинори Онодера беше заместник външен министър в продължение на една година в мандата на Абе като премиер от 2006 г. до 2007 г. и в мандата на неговия наследник Ясуко Фукуда.

Онодера беше външен министър в сянка на Либерално-демократическата партия, докато тя беше в опозиция. На въпрос за териториалния спор на Токио с Пекин заради островна верига в Източнокитайско море, той заяви, че иска „по-силни връзки в областта на сигурността със САЩ и дипломация, която изразява ясно позицията на Япония".

Роден в северен рибарски град, опустошен от цунамито през 2011 г., Ицинори Онодера получава образованието си в университет, създаден от основателя на гиганта в електрониката „Панасоник".

Министър на правосъдието - Садаказу Танигаки

67-годишният Садаказу Танигаки е представител на тежката артилерия на Либерално-демократическата партия и оглавяваше партията, докато тя беше в опозиция между 2009 и 2012 г.

Адвокатът, преквалифицирал се в политик, беше финансов министър в продължение на три години в правителството на бившия премиер Йоничиро Коизуми.

След това той беше критикуван, че понякога е бил прекалено мек в опозиция, тъй като неговата фракция в Либерално-демократическата партия беше съсредоточена върху икономическия растеж, оставяйки настрана темите за разходите за отбрана и засилването на връзките със САЩ.

Главен секретар на кабинета Йошихиде Суга

64-годишният Йошихиде Суга беше генерален секретар на Либерално-демократическата партия, когато тя беше в опозиция и е един от най-близките сътрудници на Шиндзо Абе.

Като генерален секретар на кабинета той ще бъде ключов политически играч и главен говорител на правителството. Роден е в семейство на земеделци в Северна Япония, завършва образованието си в най-добрия университет в Токио и влиза в политиката като общински съветник в пристанищния град Йокохама, южно от Токио.

Той е пламенен радетел за забрана на унаследяването на парламентарни постове, честа практика, при която децата на депутати заемат мястото на родителите си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници