Новият японски премиер веднага обяви състава на кабинета си

Новият японски премиер веднага обяви състава на кабинета си
Новият премиер на Япония Шиндзо Абе обяви състава на своя кабинет, малко след като получи убедителна подкрепа от долната камара на парламента. Снимка: nato.int
A A+ A++ A

Новият премиер на Япония Шиндзо Абе обяви състава на своя кабинет, малко след като получи убедителна подкрепа от долната камара на парламента.

В новото правителство на Япония влизат главно представители на Либерално-демократическата партия, която се завърна на власт след скорошните парламентарни избори.

Един министерски портфейл получи партията-партньор в управляващата коалиция – центристката „Нова Комейто", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от информационна агенция „Фокус".

Вицепремиер, финансов министър и държавен министър по финансовата система е 72-годишният Таро Асо, който оглавяваше японското правителство от 2008 до 2009 г. На него се отрежда главната задача на новото правителство – да преодолее рецесията в националната икономика, която е свързана както с вътрешните проблеми, така и с трудностите на външните пазари.

Неочаквано бе назначаването на поста външен министър на 55-годишния Фумио Кишида, който е смятан за експерт в японско-американските двустранни отношения.

Местните наблюдатели отбелязват, че това назначение сочи за намерението на новия премиер да отдели основно внимание върху отношенията със САЩ, в които през последните години имаше известно захлаждане.

В същото време източници в Либерално-демократическата партия коментират, че Шиндзо Абе разчита като цяло да коригира допуснатите от неговите предшественици грешки във външната дипломация включително да активизира диалога с Русия по териториалния проблем и по въпроса за подписването на мирен договор.

#Япония #Шиндзо Абе #премиер на Япония #Таро Асо #Фумио Кишида #САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници