Депутатите изминали 1,2 млн. км със служебни коли и бензин за 2012 г.

Депутатите изминали 1,2 млн. км със служебни коли и бензин за 2012 г.
Пенко Атанасов, който винаги води по изминати километри, казва, че ги навърта, защото хем се прибира у дома, хем наглежда изибрателния си район. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Депутатите са изминали 1,2 млн. километра със служебни автомобили или бензин през 2012 г. и са получили над 1 млн. лв. командировъчни.

Данните са за 11 месеца - до края на ноември. Това означава, че ако дължината на екватора е 40 000 км, то все едно те са обиколили Земята 29 пъти, изчисли репортер на бТВ.

Пръв в класация на най-пътуващите народни избраници е социалистът Пенко Атанасов от Бургаския регион, който е изминал над 43 000 км, следван от колегата си от сините  Йордан Бакалов - с близо 35 000 км.

След тях се нареждат  депутати от ГЕРБ от морски избирателни райони, като Стоян Гюзелев - с над 33 800 км, Иван Вълков - с близо 33 000, и една дама от Варна - Даниела Петрова, с над 30 000 км. 

Пенко Атанасов, който винаги води по изминати километри, казва, че ги навърта, защото хем се прибира у дома, хем наглежда изибрателния си район. 

„За тия седем години на пръстите на едната ръка се броят пътите, в които съм оставал тук за събота и неделя," заяви народният представител от БСП. 

Галина Стефанова от ГЕРБ, също от Бургаски избирателен район, която е пропътувала близо 30 000 км, казва, че макар депутатите да имат право и на самолетни билети, разписанието им не й е удобно. Излитали или рано, или късно. 

Независимият Кирил Гумнеров ходи до ловешки избирателен район с личния си автомобил, а парламентът му изплаща изхарчения бензин, за който има лимит. На седмица изминава по около 800 км. 

„Ако приемем, че обиколката на Народното събарние е около 500 метра, ще ми се съберат около 1400 обиколки, добър съм по математика," изчисли той. 

През следващата година парламентът е придвидил 1,8 млн. лв. за нови автомобили. Обмисля се вариант старите коли да бъдат дарени. 

За тези 11 месеца депутатите са получили командировъчни за близо 1,35 млн.лв. Тези пари са за дневни, квартира и пътни. Тук Гюнай Сафер от ДПС, който е със свален имунитет и подсъдим в съдебно дело, е сред тези, които са изхарчили най-много - над 23 300 лв. 

#депутати #Народно събрание #бензин #Пенко Атанасов #Йордан Бакалов #Иван Вълков #Даниела Петрова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници