Руската прокуратура поиска съдът да оправдае единствения обвиняем от „списъка на Магнитски"

Руската прокуратура поиска съдът да оправдае единствения обвиняем от „списъка на Магнитски"
Сергей Магнитски почина в изолатора на централния московски затвор „Матроска тишина" през ноември 2009 г. на 37 години след като му бе отказана медицинска помощ. Снимка: foxnews.com
A A+ A++ A

 Прокуратурата в Русия поиска съда да оправдае единствения подсъдим от т. нар. „списък на Магнитски" – Димитрий Кратов.

Сергей Магнитски почина в изолатора на централния московски затвор „Матроска тишина" през ноември 2009 г. на 37 години след като му бе отказана медицинска помощ, припомня „Дневник".

Първоначалните медицински данни сочат за смърт в резултат от побой и оток на мозъка.

Той бе адвокат в компанията Firestone Duncan и според негови колеги е разкрил измами за източване от бюджета на стотици милиони долари, в които са замесени хора от МВР и спецслужбите.

Именно няколко от тях го арестуват по подозрение за съучастие в укриване на данъци от фирма на работодателя му, докато в действителност го притискат да се откаже от показанията си срещу тях.

Журналистическо разследването след смъртта му твърди, че служители на МВР, прокуратурата, съда и данъчните са задържали предприемачи с фалшиви подозрения, за да им вземат бизнеса.

Смъртта на Магнитски, за която има съмнения, че е убийство в затвора, стана повод за т.нар. Закон „Магнитски" в САЩ, който забранява достъп в страната на хора от списък, в който са десетки лица, пряко или косвено замесени в скандала.

В отговор на този закон руската Дума забрани на американци да осиновяват руски деца, както и достъпа до територията й на съдии, които са оправдали родители, чийто деца са загинали при съмнения за безотговорност, насилие и убийство.

Прокурорът по делото обясни, че в хода на съдебния процес не били открити причинно-следствени връзки между действията на бившия зам.-началник на затвора „Бутирки" (Магнитски временно е преместен там заради ремонт на „Матроска тишина" – бел. ред.) Дмитрий Кратов и смъртта на адвоката.

Кратов бе обвинен за небрежност, защото не изпълнявал надлежно задълженията си при осигуряване на медицинска помощ, което и довело да смъртта на Сергей Магнитски.

Обвиняемият отхвърляше категорично обвиненията и обясняваше, че искал да се застрахова, като прехвърлил адвоката обратно в „Матроска тишина" часове преди смъртта му.

Дмитрий Кратов твърди, че не разбира защо е попаднал в „списъка на Магнитски", след като нямал в чужбина никакви сметки или имоти, както е при останалите, и че никога не е излизал зад граница.

#Сергей Магнитски #Русия #данъчни измами #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници