В Гърция празнуват Коледа 12 дни

В Гърция празнуват Коледа 12 дни
12-дневните коледни тържества в Гърция започнаха с тържествена литургия за Рождество Христово. Снимка: coolfwdmail.blogspot.com
A A+ A++ A

12-дневните коледни тържества в Гърция започнаха с тържествена литургия за Рождество Христово.

Именниците празнуват до 40 дни след празника. По традиция първо се посещава дома на кума и кръстника за благословия към семейството, предаде БНР.

Със Света литургия във всички храмове започна деня в Гърция. Камбанен звън още на разсъмване събра гърците на няколкочасова литургия.

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос отправи обръщение с надежда, че гърците ще се справят с предизвикателството на кризата.

Светещи коледни кораби и елхи украсяват всеки дом. Кандилото пред иконата на Исус Христос е запалено в продължение на 12 дни. Коледари пеят песни и събират пари в помощ на бедните.

Интересна е коледната традиция на карнавалите в Драма. Във Флорина от полунощ запалиха огньове, за да посрещнат раждането на Спасителя.

По традиция на гръцките острови пред вратата на всеки дом се поставя червен нар за здраве и плодородие. Жителите на остров Хиос организират състезание с ръчнонаправени и украсени коледни кораби.

На Коледа на обяд задължително на трапезата има Христова питка, а на остров Крит – торта с нар, канела и мед.

Именници днес са Христо, Христина и Хрисула. Традиционен подарък е коледната звезда. 

#Коледа #Гърция #Рождество Христово #кораб #елха #нар #остров Крит #имен ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници