Италианска депутатка призова ЕС да включи „Хизбула" в терористичния си списък

Италианска депутатка призова ЕС да включи „Хизбула" в терористичния си списък
Италианският държавен секретар Марта Дасу обяснила, че българското разследване на самоубийствения атентат срещу автобус с израелски туристи в Бургас, в който загинаха петима израелци и българският им шофьор, е насочено само към терористичното нападение в
A A+ A++ A

Ливанската групировка „Хизбула" трябва да бъде включена в списъка на терористичните организации на ЕС, обяви италианската депутатка Фиама Ниренстейн, цитирана от израелския вестник „Джерусалем пост".

Вестникът цитира държавния секретар в италианското външно министерство Марта Дасу, че българското разследване на самоубийствения атентат срещу автобус с израелски туристи в Бургас, в който загинаха петима израелци и българският им шофьор, е насочено само към терористичното нападение в Бургас.

Това изявление предизвика критики от Фиама Ниренстейн, която заяви пред „Джерусалем пост", че е необходим ясен сигнал от Европа, че „Хизбула" е опасна организация и трябва да бъде включена в европейския списък на терористичните групи, предаде БТА.

Според депутатката разследването на „Хизбула" трябва да обхване всички терористични атаки, извършени от групировката през годините.

В отговор на парламентарен въпрос на Фиама Ниренстейн, която е заместник-председател на комисията по външните работи в италианския парламент, Марта Дасу пише:

„Както е известно, решение „Хизбула" да бъде включена в европейския списък на терористичните организации изисква единодушие в Съвета на ЕС, каквото все още не е постигнато. Досега няма съдебно-медицински доказателства за участие на „Хизбула" в атентата в Бургас. Очевидно, ако се появят доказателства за участие на групировката в тази или в други терористични атаки, бързо ще настъпят промени".

Фиама Ниренстейн изрази остро недоволство от отговора на правителствената представителка на нейния въпрос.

Италианската депутатка не е съгласна с подхода, по силата на който този проблем засяга единствено сигурността на Израел, но не и глобалната сигурност.

„Силно съм обезпокоена, че европейските правителства, съобразявайки се с дипломатическите отношения с Ливан, отказват да заемат позиция за „Хизбула", която става все по-опасна. „Хизбула" притежава десетки хиляди ракети и има информация, че е получила химически и биологични оръжия от сирийския президент Башар Асад," добавя италианската депутатка пред „Джерузалем пост".

#„Хизбула" #вестник „Джерусалем Пост" #Италия #Бургас #атентат #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници