На Коледа президентът Гаук призова Германия към солидарност

На Коледа президентът Гаук призова Германия към солидарност
За прямо отношение към чужденците призова германският президент Йоахим Гаук в първото си коледно обръщение. Снимка: DAPD/Die Welt
A A+ A++ A

За прямо отношение към чужденците призова германският президент Йоахим Гаук в първото си коледно обръщение.

„Ще даваме убежище на преследваните и ще гледаме благосклонно на всички, от които страната ни се нуждае," казва Йоахим Гаук, цитиран от ДПА и БГНЕС.

Животът стана по-забързан, по-неподреден и по-нестабилен. Това кара много хора да изпитват несигурност, допълва германският президент обръщението, записано за германската телевизия.

„Ножицата между бедни и богати продължава да се разтваря, а климатичните промени и застаряващото ни общество изискват от нас нови отговори. Загрижени сме също и от насилието: в спирките на метрото или направо на улицата, навсякъде, където хора биват нападани заради това, че имат черна коса или тъмна кожа," посочва още Йоахим Гаук.

В тази връзка той призовава за повече разум и човещина. „С езика на политиката това означава солидарност, с езика на вярата - любов към ближния, а в чувствата на хората това се нарича любов," казва германският президент.

Той си пожелава Германия да бъде място, където млади и стари, местни и новопристигнали да живеят заедно. „Да, искаме солидарна страна," апелира Йоахим Гаук.

В обръщението си той засяга и въпроса за увеличаващия се брой на търсещите убежище в Германия.

„Не е възможно да приемем всички желаещи, но на онези, които са преследвани в техните страни, ще осигурим убежище с отворени сърца и ще гледаме благосклонно на всички чужденци, от които страната ни има нужда," уверява германският президент.

Друг акцент в речта му бе мирът. Преди Коледа държавният глава на Германия посети войниците от контингента в Афганистан. В тази връзка той благодари на германските войници, които с риск за живота си водят война срещу тероризма и осигуряват защита на цивилното население. Той не спести думи на благодарност и към цивилните помощници, участващи във възстановяването на страната.

„Европейската идея стои зад запазването на мира в Европа през последните 60 години," посочва още Йоахим Гаук и поставя въпроса дали ще се намери достатъчно политическа воля, която да превъзмогне сегашните икономически и културни различия.

По думите на федералния президент, дотук Германия се е справила добре с кризата, а страната остава политически стабилна. „Радикалните партии не успяха да извлекат ползи от това, че част от хората днес са обезверени," отбелязва президентът.

На няколко пъти пастор Гаук се позова и на Библията: „За християните Коледа е израз на божията дума за безграничната му любов, която пази хората. Но също и за мюсюлманите, евреите, за хората от другите религии, както и за атеистите, това е празник, който ни сближава, когато днес си разменяме подаръци," уверява Йоахим Гаук.

За разлика от своя предшественик на поста Кристиян Вулф, който и за двете си коледни обръщения бе поканил гости в двореца „Белвю", президентът Йоахим Гаук се показа сам пред камерата. Това е по-различен подход също и от този на президентите Хорст Кьолер и Роман Херцог, които отправяха своите коледни послания към германците седнали зад писалище.

Германските медиите дадоха добра оценка на обръщението на Йоахим Гаук, отговарящо на високия му държавнически пост.

#Германия #Йоахим Гаук #президент на Германия #Коледа #Кристиян Вулф #Афганистан #Солидарност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници