Гърция търси 2 млрд. евро от данъкоплатци с влогове в чужбина

Гърция търси 2 млрд. евро от данъкоплатци с влогове в чужбина
Ведомството на финансовия министър Янис Стурнарас е открило около 22 000 данъкоплатци, които по време на кризата са изнесли в чужбина големи суми. Снимка: ellada-russia.ru
A A+ A++ A

Гръцкото Министерство на финансите смята да събере 2 млрд. евро данъци от собственици на влогове в чужбина.

Ведомството на Янис Стурнарас е открило около 22 000 данъкоплатци, които по време на кризата са изнесли в чужбина големи суми, съобщи гръцката телевизия SKAI, цитирана от РИА „Новости" и БГНЕС.

Министерството изпраща до тях предизвестия да се явят в данъчната инспекция. Там те ще трябва да обяснят произхода на изнесените пари и да платя глоби за евентуални данъчни нарушения.

В същото време финансовото министерство съобщи преди ден, че е получило от Франция т.нар. „Списък Лагард" с имената на гръцките вложители в швейцарския клон на международната банка HSBC.

Списъкът предизвика скандал в Гърция, след като стана ясно, че той е бил получен в страната през 2010 г., но след това е бил „загубен" в министерството.

Журналистът, който пусна неофициален вариант на списъка, пък бе арестуван за нарушение на закона за личните данни и дори бе изправен пред съда, но Темида не го намери за виновен.

#Гърция #Янис Стурнарас #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници