Египетската опозиция готова да приеме резултатите от референдума

Египетската опозиция готова да приеме резултатите от референдума
Тази и миналата събота се проведе националния референдум за нова конституция. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

„Фронтът за национално спасение", обединяващ противниците на египетския президент Мохамед Морси, ще приеме резултатите от референдума, заяви един от лидерите на движението Хамдейн Сабахи.

Тази и миналата събота се проведе националния референдум за нова конституция.

Предната събота на референдума гласуваха 10 провинции, сред които Кайро и Александрия, като между 56 и 57% от хората подкрепиха новия основен закон.

Властите в страната бяха принудени да разделят националното допитване на две дати заради недостига на съдии, които да осъществяват контрола, тъй като по-голямата част от магистратите заявиха, че няма да изпълнят задълженията си в знак на протест срещу новата конституция.

Опозицията е готова да приема крайното решение от вота на египтяните за новия основен закон на страната, каквито и да са те, предадоха РИА „Новости" и Информационна агенция „Фокус".

„Фронтът ще уважи резултатите от гласуването, каквито и да са те, независимо от това, че тази конституция беше представена за гласуване без да е одобрена от цялото египетско общество", каза бившият кандидат за президент на Египет.

Сабахи обаче подчерта, че конституция няма да може да бъде определена като одобрена, ако за нея не са гласували 51% от избирателите в страната.

Прогнозите са гласовете в полза на конституцията да са още повече поради селския характер на регионите, където хората са по-консервативни и заради това е много вероятно да подкрепят президента Мохамед Морси.

За да бъде приета новата конституция на Египет, е необходимо над 50% от подадените гласове да са положителни.

По време на първия етап избирателната активност беше ниска – около 31%, причина за което беше лошата организация, заради която пред секциите се образуваха дълги опашки.

Заради бойкотът на повечето съдии, в много от избирателните секции липсваха независими, чиито функции изпълняваха служители на министерството на правосъдието.

Международни организации като „Картър Сентър" (Carter Center), които в многократно са осъществявали мониторинг в подобни ситуации, отказаха да участват, тъй като нямали достатъчно време за подготовка. Според наблюдатели ситуацията ще се повтори и тази събота.

Според поддръжниците на Морси, конституцията е необходимо условие, за да бъде осъществен политическия преход от дългогодишния автократичен режим към ново управление.

Противниците на египетския президент обаче мислят, че основният закон, съставен от доминираното от ислямистите национално събрание, се основава твърде много на исляма.

Според тях, че в този си вид конституцията пренебрегва правата на жените и малцинствата, сред които на 10-те процента египетски християни.

Конституцията изостри силно противоречията между ислямистите, привърженици на „Мюсюлмански братя", които стоят зад Морски, и либерално настроените секуларисти. През изминалите седмици многократно избухваха ожесточени сблъсъци.

Според наблюдатели, въпреки очертаващата се победа за Морси, това няма да прекрати сблъсъците му с опозицията. Всеки положителен резултат под две трети от гласувалите на референдума ще окуражи противниците му да заявят, че конституцията не е привлякла достатъчна подкрепа, за да се смята за легитимна.

Според анализаторите, ако опозиционните сили продължат да се обединяват, те могат да дадат сериозен отпор на ислямистите на парламентарните избори през 2013 г.

#опозиция #Фронт за национално спасение #„Мюсюлмански братя" #Мохамед Морси #президент на Египет #Конституция #референдум #Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници