България и останалите нови членки на ЕС били скептични към еврото

България и останалите нови членки на ЕС били скептични към еврото
Според „Файненшъл таймс" България е дала да се разбере, че в скоро време не планира приемане на еврото, което било заявено от премиера Бойко Борисов. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

В най-новите членки на Европейския съюз от Източна Европа се наблюдава все по-малък ентусиазъм за приемане на еврото, пише британският вестник „Файненшъл таймс".

Изданието отбеляза, че България, подобно на балтийските страни е прикачила своята валута към еврото и е една от трите държави-членки на ЕС, изпълняваща напълно критериите от Маастрихт за влизане в Еврозоната, предадоха БТА и „Дневник".

Според „Файненшъл таймс" България е дала да се разбере, че в скоро време не планира приемане на еврото, което било заявено от премиера Бойко Борисов.

Подумите на Борисов, правителството не възнамерява да приема единната европейска валута, преди да е приключила кризата в Еврозоната, тъй като не смята, че е справедливо България да дава пари за спасяването на държави, които са по-богати от нея.

Премиерът на Латвия Валдис Домбровскис предупредил, че в страната има съпротива срещу обмисляното влизане в Еврозоната до 2014 г.

„Пет години по-рано, преди кризата в Еврозоната, всички искаха да приемем еврото, но не бяхме икономически подготвени. Сега, когато сме готови да влезем, мнозина са скептично настроени", заявил Домбровскис в интервю „Файненшъл таймс".

Домбровскис, който предприе една от най-строгите политики на икономии в Европа, отчасти, за да съхрани надеждите на Латвия за влизане в Еврозоната, казал, че правителството се придържа към приемане на еврото през януари 2014 г., но признал, че ще трябва да положи доста усилия за това.

Естония, която също наложи строги мерки за икономии и изживя тежка рецесия, се присъедини към Еврозоната през 2011 г.

Според европейския комисар по икономическите и паричните въпроси Оли Рен Латвия е на път да приеме еврото, след като успешно е изпълнила всички условия.

Полското правителството пък настоява, че страната ще приеме еврото, когато икономиката й изпълни съответните критерии и когато „Еврозоната бъде безопасна за всеки от своите членове", заяви министър-председателят Доналд Туск.

Правителството в Чехия съобщи, че държавата няма да се присъедини към Еврозоната по време на мандата на Кабинета, който изтича през 2014 г., а най-рано след 2020 г., като въпросът трябва да бъде одобрен на референдум.

Президентът Вацлав Клаус определя Европейския механизъм за стабилност като „нещо чудовищно и възмутително", казвайки, че няма да подпише поправката към договора на ЕС, създаваща спасителен фонд за Еврозоната, пише още „Файненшъл таймс".

#Чехия #България #Литва #Латвия #страни-членки #ЕС #Европейски съюз #евро #еврозона #„Файненшъл Таймс" #Естония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници